Hlavní obsah

Požár lesa na Brněnsku hasila „Andula” i vrtulník s bambivakem

Novinky, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostěnice

Až do nedělního večera bojovali hasiči s požárem lesa u Hostěnic na Brněnsku. Zásah v kopcovitém, špatně dostupném terénu prověřil hasiče i techniku. Vítanou pomocí při hašení tak bylo i letadlo a vrtulník s bambivakem.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár lesa v HostěnicíchVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Zprávu o požáru dostali hasiči už krátce po půl druhé. Plameny postupně zachvátily zhruba dvacet hektarů lesa. „Požár se šířil ve špatně přístupném kopcovitém terénu. Jeho likvidaci komplikovala kromě terénu také úzká lesní cesta průjezdná jen terénním vozům. Situace byla natolik vážná, že byly do akce povolány jednotky z třetího stupně požárního poplachu,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči si vyžádali i pomoc ze vzduchu. Z Jihočeského kraje odstartoval do akce letoun AN-2 přezdívaný Andula uzpůsobený pro hašení a pomáhal i vrtulník s bambivakem. Ze vzduchu tak do plamenů zamířilo čtrnáct dávek vody na hašení.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár u Hostěnic na Brněnsku zaměstnával hasiče na dlouhé hodiny.

„V akci bylo patnáct jednotek hasičů s pětadvaceti cisternami, které bojovaly na ploše asi 400x500 metrů. Štábu velitele zásahu pomáhal monitorovat situaci také nasazený dron. Plameny se podařilo zastavit před 18. hodinou. Úplná likvidace požáru nastala až po půl osmé večer,“ dodal mluvčí.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár u Hostěnic na Brněnsku zaměstnával hasiče na dlouhé hodiny.

Jak doplnil, pravděpodobnou příčinou požáru byl zřejmě lidský faktor. Předběžnou hypotézu musí ověřit další šetření, proto se na spáleniště vypravili v pondělí vyšetřovatelé. Nedělní požár u Hostěnic byl jednou částí celé série víkendových událostí.

Rozsáhlý požár lesa řešili hasiči již v sobotu, kdy u Vilémovic na Blanensku museli rovněž vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu a nasadit i vrtulník. V neděli řešili ještě dalších sedm požárů porostů. Během prvního dubnového víkendu bojovali hasiči s celkem 273 požáry, a to především ve Středočeském, Jihomoravském a Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám