Hlavní obsah

Poštovní lupič při útěku prorazil zátarasy, ale neujel

– TRUTNOV
Novinky, Vladislav Prouza

Ozbrojený lupič přepadl ve středu ráno poštu v obci Staré Buky na Královéhradecku. Podle očitých svědků uvnitř budovy jednou vystřelil a poté vyběhl ven, kde na něj v autě čekal komplic. Policie jednoho pachatele po dramatické honičce zadržela a odmítla, že by se na zločinu podíleli dva lupiči.

Foto: Petr Krupička
Článek

Na lupiče jako první upozornila žena, která bydlí v přilehlém bytě. Za stěnou uslyšela jeden výstřel a dokonce i hlas pachatele, který údajně křičel: "Davaj prachy". "Vyběhla jsem z bytu a volala na souseda, že se na poště něco děje," popsala žena.

Plány rusky mluvícího lupiče zhatila odvaha poštovní úřednice, která odmítla vydat peníze požadované s příznačně hrubou agresivitou. Mladou ženu nezastrašil ani výmluvný výstřel. Úřednice navíc neztratila duchapřítomnost a okamžitě volala policii. "Nic se tentokrát neztratilo," potvrdil trutnovský policejní mluvčí Petr Kopecký. Lupič byl za dramatických okolností zadržen za pětadvacet minut nedaleko od místa nepodařené loupeže.

Muž ze sousedství pak uviděl pachatele, jak nasedá k dalšímu muži do staršího auta, zřejmě červené škodovky. Společně pak měli odjet.

Policisté mu zatarasili cestu

"Pachatel po přepadení, které se odehrálo kolem osmé hodiny, nasedl do auta a snažil se ujet. Prchal směrem na Trutnov, kde projel několik policejních zátarasů a poničil dva policejní vozy," potvrdil Kopecký. Verzi o dvou lupičích však nepotvrdil.

Pronásledovatelé podle něj měli štěstí, když se lupič vydal z města. Zadrželi ho asi tři kilometry od Trutnova v obci Pilníkov, kde mu cestu v jedné z postranních ulic zatarasila policejní octavia. Během zatýkaní museli policisté sáhnout po zbraních. "Šlo o varovné výstřely," podotkl Kopecký, který kvůli začátku vyšetřování nepotvrdil, zda zbraň na policisty tasil i zadržený muž.

Policejní mluvčí krátce před 18. hodinou informoval, že zadržený muž u výslechu uvedl, že myslel, když bude mluvit rusky, policie jej nechá být.

Reklama

Výběr článků

Načítám