Hlavní obsah

Pošta propustila pokladníky neprávem

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvojice bývalých zaměstnanců České pošty, kteří byli před více než pěti lety přítomni největší české poštovní loupeži a následně propuštěni z práce, vyhrála v úterý soudní spor. Pošta neměla právo jim dát výpověď, zazněl verdikt Obvodního soudu pro Prahu 3.

Foto: Milan Turek

Maskot evropské olympiády mládeže v Liberci

Článek

"Je to hrozné překvapení, je to jako když jsem se znovu narodila. Moje dcera mi říkala nesmíš to vzdávat, musíš bojovat. A mělo to cenu," nemohla uvěřit rozsudku bývalá pokladní Helena Baudyšová. Když soudkyně Milena Kropáčová verdikt přečetla, jedenapadesátiletá žena se rozbrečela a políbila svého právního zástupce. Druhý ze žalobců, Karel Molodčenko, se jenom usmíval.

Senát rozhodl již po třetí v řadě. Dva předchozí rozsudky byly ve prospěch České pošty, odvolací instance je však opakovaně vrátila. "Byli jsme vázáni právním názorem Městského soudu v Praze. Po přezkoumání případu jsme dospěli k názoru, že sice k porušení kázně ze strany žalobců došlo, to však nebylo zvlášť hrubé. Z tohoto důvodu jsou výpovědi neplatné a pracovní poměr nadále trvá," konstatovala soudkyně.

Loupež, pak výpověď Česká pošta propustila Baudyšovou a Molodčenka na počátku roku 1998, tedy tři měsíce poté, co tři maskovaní lupiči ukradli rekordních 28,5 milionu korun. Dvojice tehdy přepočítávala peníze při otevřeném okně, kterým lupiči do místnosti v prvním patře snadno vnikli. Podle pošty tím porušili bezpečnostní předpisy.. Baudyšová s Molodčenkem argumentovali, že otevírání oken byla běžná praxe, neboť v místnosti bylo horko a jiný způsob větrání neexistoval. Okno se totiž nedalo podle nich dostatečně otevřít bez toho, aby se zároveň neotevřela ochranná mříž.

Soudy nekončí

Co z rozsudku pro bývalé pokladníky vyplývá? Zatím nic, neboť Česká pošta se zřejmě bude odvolávat, byť tak na místě neučinila. Nicméně pokud by rozsudek potvrdil i odvolací soud, pošta bude muset zaplatit náklady soudního řízení v řádu několika desítek tisíc. Především se však rozjedou dvě další soudní řízení, která čekala na výsledek tohoto. "Vedeme spor o náhradu škody za ušlý výdělek. Kolega navíc měl fyzickou újmu, protože mu přerazili čelist a došlo k pracovnímu úrazu," uvedla Baudyšová.

Rovněž ještě neskončil soud, ve kterém pošta po dvojici požaduje náhradu uloupených peněz, půlmilionového soudního poplatku a jedenáctiprocentní úroky. Částka se tak vyšplhala na 35 milionů korun. Uloupené peníze se nikdy nenašly a trojice obžalovaná z loupeže byla loni osvobozena. Podle rozsudku muže usvědčovaly pouze nepřímé důkazy. Kauza však zcela u konce není, neboť se jí v současné době zabývá Nejvyšší soud na popud Nejvyššího státního zastupitelství a ministra spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám