Hlavní obsah

Pospěšte si, prosila řidička uvězněná v hořícím autě

Právo, Patrik Biskup
Domažlicko

Když se v pondělí odpoledne vracel traktorista Lukáš Bouda z pole nedaleko Domažlic, uviděl v silničním příkopu mezi Draženovem a Klenčím auto na střeše, ze kterého se kouřilo a šlehaly plameny.

Foto: Policie ČR

Takto vypadalo shořelé auto.

Článek

Okamžitě zastavil a běžel zjistit, co se stalo. Uvnitř malého citroënu našel na místě řidiče připoutanou mladou ženu. Nemohla ven, nedokázala totiž odepnout bezpečnostní pás.

„Pospěšte si,“ úpěnlivě prosila. Jenže ani jemu se řidičku nepodařilo odpoutat.

Rychle se vrátil do traktoru pro nůž, popruh odřízl a společně s dalším svědkem dívku vytáhli. Krátce nato vozidlo celé vzplálo. „Když slečna zjistila, že jsem u ní, prosila, abych chvátal, že cítí kouř. Tak jsem ji uklidňoval, že žádný kouř ani oheň nevidím,“ řekl Právu Lukáš.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nebýt pohotového traktoristy, řidička by v autě uhořela. Na fotu Lukáš Bouda.

Jeden řidič mi pomohl vytáhnout dívku ven. Asi minutu potom už bylo auto jedna ohnivá koule
Lukáš Bouda

„Uvědomoval jsem si, že pokud řeknu pravdu, začne zmatkovat a o to složitější pak bude ji z auta dostat,“ popisoval dramatické okamžiky Lukáš Bouda.

V té chvíli už hořela přední část vozu. „Po uvolnění pásu mi ještě jeden řidič pomohl vytáhnout dívku ven bočním okénkem u spolujezdce. Asi po minutě už bylo vozidlo jedna ohnivá koule,“ dodal.

Dívka ho po vyproštění požádala, jestli by jí z auta nepřinesl telefon a peněženku. „Nebyla šance pro to jít. Začaly už bouchat hořící pneumatiky,“ vzpomínal.

Ještě ten večer se mu ozvala matka řidičky a děkovala za záchranu života dcery. „Jsem rád, že to dobře dopadlo,“ uzavřel muž, který bydlí v malé vesničce Kanice nedaleko Kolovče.

Skromný kluk hrdinou

Starostka obce Marie Ptáková považuje Boudovo jednání za hrdinský čin. „Lézt k autu, které co nevidět může vybouchnout, vyžaduje opravdu kus odvahy. Nebýt jeho pohotové reakce, skončilo by vše tragédií,“ uvedla.

Podle ní je Bouda obyčejný, skromný kluk. „Minulý měsíc měl veselku,“ dodala Ptáková.

Nehoda se stala v pondělí před sedmnáctou hodinou. „Devatenáctiletá řidička Citroënu Saxo na přímém úseku silnice vyjela mimo silnici a narazila do stromu. Vozidlo se převrátilo na střechu a začalo hořet,“ popsala havárii domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Reklama

Výběr článků

Načítám