Hlavní obsah

Posílám zlaté cihly, tvrdil americký voják Češce. Žena podvod odhalila

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

V České republice se množí případy podvodníků, kteří se vydávají za příslušníky americké armády. Tito falešní vojáci přes sociální sítě vyhledávají kontakt se ženami, ve kterých se snaží vzbudit důvěru a zalíbení. Poté od nich pod různými legendami lákají peníze. Poslední nahlášený případ na Blanensku je z minulého týdne.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Další podvodník se na internetu vydával za amerického vojáka, který se v současné době nachází na misi v Sýrii. „Pisatel se snažil získat u jednačtyřicetileté ženy z Blanenska důvěru přes sociální síť a vylákat na ní peníze. Žena se však obrátila na policii,“ uvedla k případu pokusu o podvod policistka Lenka Koryťáková.

Internetová komunikace trvala půl roku, od srpna 2019 do poloviny ledna. V komunikaci se údajný voják ženě svěřil, že obdržel za své dosavadní služby 20 kusů zlatých cihel, které by potřeboval uschovat. „Za důvěryhodnou osobu určil právě ji, což ženě lichotilo, a následně se zásilkou souhlasila. Nejprve si vyžádal osobní údaje, včetně kopie občanského průkazu, které mu žena zaslala. Podezření pojala až ve chvíli, kdy jí přišel mail od údajné přepravní společnosti s žádostí o uhrazení 710 eur za dopravu, což odmítla zaplatit,“ popsala policistka.

Češka se zamilovala do falešného amerického generála. Poslala mu půl milionu

Krimi

Pisatel poté změnil chování a začal ženě vyhrožovat tím, že pokud neodešle peníze, přepošle celou komunikaci o jejich virtuálním vztahu jejímu manželovi. Celou věc hlavně z obavy ze zneužití jejího dokladu žena následně nahlásila na Policii ČR.

Podobná komunikace, v níž se podvodníci vydávají za vojáky či také vojenské lékaře na zahraničních misích, není podle policistů v poslední době ojedinělá. Na podvody už bohužel některé důvěřivé ženy, které například podlehly slibům společného života, doplatily. Nejčastěji tím, že žadatelům posílají peníze na vymyšlená pojištění, na zakoupení letenek a podobně. Někdy přijdou i o statisíce, než podvod prohlédnou.

Žena prodala pozemky a poslala své úspory známosti z internetu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám