Hlavní obsah

Popálenou Natálku lékaři probudili z umělého spánku

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Lékaři ostravské fakultní nemocnice tento týden probudili po třech měsících z umělého spánku dvouletou Natálku, která byla v dubnu vážně popálena při žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově. Stav holčičky je nyní nejlepší za tři měsíce jejího léčení a je velká šance na její uzdravení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Všechny tři dcery, Pavlínu, Kristýnu i Kornélii, mohl obejmout Pavel Kudrik, kterého plameny, spolu se ženou a čtvrtou nejmladší dcerou Natálkou, zranily.

Článek

Natálka byla při žhářském útoku popálena na 80 procentech těla, což je ve většině případů smrtelné zranění. Současný stav holčičky a její šanci na uzdravení potvrdil v pátek primář dětské jednotky intenzívní péče (JIP) ostravské fakultní nemocnice Michal Hladík.

„Její zdravotní stav je opravdu nejlepší za tři měsíce, co je u nás v nemocnici. Holčička už prakticky byla probuzena z umělého spánku. Probouzeli jsme ji teď asi týden, protože to dítě bylo uspané tři měsíce,“ uvedl Hladík. „Postupně jsme proto ubírali na lécích. Teď je má prakticky vysazené a probíhá odvykání od tlumících léků. Nyní je ve stádiu lehkého syndromu, ale už reaguje na oslovení, otáčí se, je schopna navázat oční komunikaci. Už také sama dýchá,“ vylíčil stav malé Natálky primář.

"Předpokládáme, že stav se bude dále zlepšovat. Je prioritní vyhojit rány. Poranění je veliké a stav je nadále velmi vážný," řekl ČTK ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

Dobré zprávy o zlepšení stavu Natálky přivítala celá její rodina. „Jsem nesmírně šťastná. Nedokážu ani popsat pocity, když jsem ji poprvé viděla, jak na mě reaguje, jak si chce hrát třeba s míčkem. Lékařům chci strašně hodně poděkovat,“ řekla Natálčina maminka Anna Siváková, která věří, že brzo bude s dcerkou na jednom pokoji. „Při každé návštěvě ji vezu pribináčky, které má Natálka strašně ráda,“ doplnila její matka.

Dívka už prý také projevila zájem o svůj oblíbený míč.

Foto: Aleš Honus, Právo

Těžká technika v troskách zbouraného domu.

Podle primáře není zatím přesun Natálky z boxu jednotky intenzivní péče na pokoj popáleninového oddělení stoprocentní. „Přesun zatím necháváme otevřený, protože ještě dále probíhají operace ze strany popáleninářů. Ale počítáme, že v horizontu 10 až 14 dnů ji budeme moci přeložit na popáleninové oddělení resuscitace,“ uvedl primář Hladík.

Jako lékař nechce odhadovat procentní šance na uzdravení Natálky. „Při každé operaci jsou otevřené zraněné a popálené plochy, může do nich vletět jakákoliv bakterie, která může její stav zkomplikovat. Ale pokud k tomu nedojde, tak je šance na uzdravení výrazně vysoká,“ řekl primář.

Když bude mít příběh Natálky definitivně šťastný konec, bude jedním z mála a možná jediným dítětem v Česku, které by ve velmi nízkém věku přežilo tak rozsáhlé popáleniny.

Policie žhářský útok stále vyšetřuje, zatím se jí pachatele hrůzného činu nepodařilo dopadnout.

FOTO: HZS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám