Hlavní obsah

Pomohl odhalit vraždu, ale soud ho poslal za mříže za vydírání a násilí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Na jedné straně se dal do holportu s policisty, aby jim pomohl odhalit nájemnou vraždu, na druhé straně zbil a vyhrožoval smrtí známému za to, že se s policisty paktoval. To je muž dvou tváří Martin Lazar (38), kterého ve středu plzeňský soud poslal do vězení na tři roky za vydírání, ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a výtržnictví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lazar přitom není žádný tuctový darebák, ale zločinec těžkého kalibru, který dostal v minulosti 8,5 roku za loupež a mimo to stanul před soudem za ozbrojená přepadení bank, směnáren či podnikatelů.

Tentokrát si vysloužil nepodmíněný trest za to, že v lednu 2010 v Plzni ztloukl 26letého Michala Baxu, přičemž mu vyhrožoval, že ho zabije a zakope v lese.

„Vyčítal mu spolupráci s policií a také po něm chtěl 50 tisíc korun. Dále se domáhal zprostředkování schůzky s další osobou,“ uvedl předseda senátu Vladimír Žák.

Vše se odehrálo v autě během cesty z Plzně do Červeného Hrádku. Lazar společně se svým známým Martinem Červenkou Baxu posadili na zadní sedadlo, kde ho Lazar fyzicky napadl.

Poškozený z obavy o život domluvil požadovanou schůzku s Michalem Tuškem, na ní ho pak Lazar s Červenkou společně napadli a způsobili mu i otřes mozku. Červenka za to odešel od soudu s dvouapůlletou podmínkou.

Původně byl stíhán jen Červenka. Lazar se totiž vypařil, ale po několika měsících se nakonec sám přihlásil.

Kriminalisty dovedl k objednavateli vraždy

Jeho jméno se opět začalo skloňovat v souvislosti s případem nájemné vraždy letos v červnu. Sám prý přišel za policisty s tím, že dostal nabídku, aby za peníze zabil invalidního důchodce Davida Přerosta (29).

Jako volavka pak kriminalisty dovedl k údajnému objednavateli. Tím měl být bývalý policista Jiří Hladík (37) z Nýrska, který podle obvinění údajně plánoval kvůli miliónům z finančního odškodnění Přerostovu vraždu.

Jejich jednání odhalili policisté. Stíhán byl ale pouze Hladík, Lazar následně sám vystoupil v médiích s tím, že to byl on, kdo pomohl policistům obstarat důkazy proti Hladíkovi. Případ je stále ve vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám