Hlavní obsah

Polský lobbista Spyra stanul před soudem

– PRAHA

Pražský městský soud ve středu začal projednávat obžalobu na polského podnikatele a lobbistu Jacka Spyru. Ten se údajně v letech 2002 a 2003 pokusil se svým německým společníkem Hartmutem Ruppem podvést Komerční banku (KB), kterou tak mohl připravit o téměř 240 miliónů korun. Spyra, jemuž hrozí pět až 12 let vězení, soudu řekl, že s obviněním nesouhlasí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jacek Spyra u soudu

Článek

Spyru, kterého veřejnost zná především jako jednoho z aktérů údajné korupční aféry "pět na stole v českých", viní obžaloba z toho, že jako společník firmy International Consulting předal německému notáři Michaelu Schwademu celkem tři šeky s padělanou garancí KB. Ten je pak předložil německým bankám k proplacení. KB ale proplacení šeků odmítla.

Spyra dnes uvedl, že sice byl společníkem International Consulting, avšak veškeré obchody vyřizoval zakladatel společnosti Rupp. Vyplývalo to prý ze společenské smlouvy, podle níž nebylo možné uzavírat obchody nad 50 000 korun bez Ruppova podpisu. Spyra podotkl, že Rupp nezajistil k obchodům dostatečné finanční krytí.

Čtyřicetiletý lobbista připustil, že první dva šeky zmíněné v obžalobě skutečně převzal, a to od jednatele společnosti Oldřicha Vicherka. Potom je prý předal dál. Vicherek byl v případu původně obviněn společně se Spyrou a Ruppem, vyšetřovatelé ale dospěli k závěru, že se nedopustil trestného činu.

Spyra zdůraznil, že podle spisu Rupp v Německu předkládal padělané šeky pocházející z České republiky už dříve a byl za podobné delikty odsouzen.

Ačkoliv se k soudu dostavili předvolaní svědci, předsedkyně senátu Jaroslava Lišková hlavní líčení odročila hned po přednesení obžaloby a Spyrově krátké výpovědi. Důvodem bylo nevhodné oblečení Spyrova obhájce, jenž byl lobbistovi přidělen ex offo. Spyra novinářům řekl, že příště už ho bude zastupovat někdo jiný. Projednávání údajného bankovního podvodu bude pokračovat 5. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám