Hlavní obsah

Polský gang vykradl v Česku 859 domů

– Trutnov • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Královéhradečtí kriminalisté zadrželi čtveřici Poláků (19, 34, 34 a 37), které podezírají, že v uplynulých čtyřech letech vykradli na 859 rodinných domů v celé České republice. Do vytipovaných objektů se dostávali navrtáváním okenních rámů či balkónových dveří, a to převážně v noci.

Policejní zásah proti polským zlodějůmVideo: Policie ČR

 
Článek

Nevadilo jim ani, když v tu chvíli nic netušící majitelé ve vykrádaném domě spali. Zloději si odnášeli převážně peníze a zlato, celková škoda přesáhla 35 miliónů korun.

„První případy vykradených domů jsme zaznamenali v dubnu 2009 na Trutnovsku. Postupně se záběr organizované skupiny rozšířil do všech krajů. Nejvíce případů jsme zaznamenali v Královéhradeckém (196 vykradených objektů) a Pardubickém kraji (123), naopak nejméně, pouze čtyři, v kraji Ústeckém,“ uvedl Jiří Karásek, náměstek krajského ředitele policie Královéhradeckého kraje.

„Majitelé domů či bytů se v ranních hodinách budili a zjišťovali, že je v průběhu noci, kdy spali, navštívili neznámí zloději, kteří z nemovitostí zcizovali, na co přišli.

Zloději se chovali velice sofistikovaně, dříve než vstoupili do objektu, připravili si únikové trasy, používali techniku, včetně přístrojů pro noční vidění, maskovali si obličej a oblečení měli uzpůsobené tak, aby mohli utíkat i se všemi svými přístroji a lupem,“ uvedl vrchní inspektor hradecké kriminálky.

Foto: Policie ČR

Dokumentace zajištěných stop po vloupání do rodinných domů takzvaným navrtáváním.

K zadržení podezřelých, kteří skončili ve vazbě a v případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení, došlo v úterý na území hradeckého a Pardubického kraje.

Zadrženo bylo celkem osm osob, čtyři však byly následně propuštěny. „Dvě osoby zadržela zásahová jednotka na hraničním přechodu Králíky-Dolní Lipka na Orlickoústecku. Ve stejnou dobu zasahoval jiný tým v kempu u nádrže Rozkoš u České Skalice. S pouty na rukou tu skončila čtveřice mužů a poslední dva zadrželi kriminalisté rovněž na hraničním přechodu Králíky-Dolní Lipka,“ doplnil policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Foto: Policie ČR

Lupiči se do domů dostávali tak, že navrtali okenní rámy.

V průběhu čtyř let, tří měsíců a 16 dnů, po které vyšetřování trvalo, se na něm podílelo na padesát policistů. „Od počátku byla jednou z variant hypotéza, že trestnou činnost mohou vyvíjet cizinci. Jistější to však začalo být až letos počátkem roku,“ dodal náměstek Karásek.

Podle vyšetřovatelů trvalo pátrání tak dlouho i proto, že se zloději chovali profesionálně. Na místo vloupání docházeli pěšky, používali kvalitní technické prostředky. Z domů si odnášeli zásadně peníze či zlato a šperky, tedy předměty následně těžko identifikovatelné. Pouze v několika případech zmizely také fotoaparáty či krátké střelné zbraně.

„Zadržení považujeme za úspěch i proto, že se objasněnost krádeží pohybuje kolem 35 procent. A toto bylo díky organizovanosti a disciplinovanosti skupiny, jejich záběru i skutečnosti, že se jedná o cizince, složité vyšetřování,“ uzavřel Karásek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám