Hlavní obsah

Polská cisterna vezla nezdaněný olej, firmě hrozí pokuta deset miliónů

Náchod

Celníci odhalili na Náchodsku cisternu s 26 tisíci litry minerálních olejů bez potřebných papírů. Škoda na dani by se při vývozu nákladu vyšplhala na 570 tisíc korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Celníci s odhalenou cisternouVideo: Celní správa

 
Článek

Celníci polskou cisternu odhalili u obce Vysokov v minulých dnech, nyní jim dorazily výsledky z laboratoře, které potvrdily, že řidič vezl minerální oleje. Ty jsou svými parametry příbuzné motorové naftě.

„Lze je použít pro pohon motorů, pokud jsou jednoduchým způsobem obohaceny předepsaným aditivem, nepodléhají však spotřební dani. Možný daňový únik u odhalené přepravy vyčíslili na 570 000 korun,“ uvedla mluvčí celníků Jitka Fajstavrová.

Foto: Celní správa

Přečerpávací staniště

Příslušníky Celní správy však překvapila i druhá věc. U řidiče zjistili místo vykládky v Hradci a doprovodili jej tam. Nečekala je však žádná provozovna ani závod.

„Bylo to opuštěné prostranství s desítkami prázdných obalů. Parkoval tam také další nákladní vůz s 26 tisíci litry minerálních olejů na korbě návěsu. Stáčení z cisteren probíhalo pomocí jednoduchého zařízení. Z Polska přes Českou republiku prostřednictvím české společnosti pak měly dále zvláštní minerální oleje putovat k jejich příjemcům do Itálie,“ popsala mluvčí.

Podle ní ovšem dodavatel nesplnil podmínky dané zákonem a nyní mu hrozí pokuta do výše deseti miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám