Hlavní obsah

Policistu, který v Plzni ubodal manželku, dopadli. Na útěku byl týden

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Novinky, Patrik Biskup

Po sedmidenním pátrání Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu v Zábělé na Plzeňsku dopadla policistu Miloše Babyku. Je podezřelý, že minulý týden na plzeňském sídlišti Lochotín ubodal svou manželku. Jeho zadržení Právu potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová. Policie před mužem varovala, že může být nebezpečný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Detektivové GIBS odvádějí zadrženého muže.

Článek

Inspektoři GIBS Babyku zadrželi ve spolupráci se specializovanými útvary policie a leteckou službou. Muž se skrýval v lese poblíž Zábělé. Podle svědka, který Právu zásah popsal, pátrala GIBS v lesích ve středu celý den. Podezřelého zadržela kolem 19.45, když jel po lesní cestě na kole.

Inspekce pak zadrženého odvezla k výslechu do plzeňské služebny, kde ho téměř pět hodin vyslýchali a následně obvinili z vraždy. Podle informací Práva odmítl vypovídat. Kolem půl druhé s ním pak odjeli do fakultní nemocnice, kde strávil zbytek noci na pozorování. Během převozu spoutaného policistu doprovázeli tři osobní strážci, kteří se od něho nehnuli na krok.

Babyka měl na sobě džíny a mikinu s kapucí. Oblečení bylo špinavé, což svědčí o tom, že se na útěku musel skrývat venku  mimo civilizaci.

Státní zástupce má dva dny na to, aby podal žádost o uvalení vazby.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Detektivové GIBS odvádějí zadrženého muže.

Muž byl na útěku od minulé středy, kdy podle vyšetřovatelů pobodal manželku. Tu našli minulou středu sousedé zraněnou před jejím bytem a zavolali záchranku. V nemocnici poraněním podlehla.

Policisté tehdy před hledaným pětatřicetiletým Milošem Babykou varovali veřejnost. „Může být ozbrojen a i nadále je schopen násilného jednání,“ upozornila Sandorová.

Foto: Novinky/Mapy.cz

Policisté podezřelého kolegu dopadli v Zábělé poblíž Plzně

Už dříve ČTK potvrdila, že se inspekce o policistu zajímala již před tragédií, odmítla ale sdělit víc.

Foto: Policie ČR

Podle nepotvrzených informací to mohlo údajně souviset s domácím násilím, jež se v rodině stalo. V médiích se objevila i zpráva, že muž měl zakázáno se k manželce přiblížit. Ta byla ukrajinské národnosti, v minulosti se dlouhodobě živila sjednáváním pojištění pro své krajany pracující v ČR, poslední dobou pracovala u montážní firmy. Měla osmiletou dceru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám