Hlavní obsah

Policisté zatýkají příznivce krajní pravice

Právo, Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík
Aktualizováno

Detektivové policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve středu zatýkají příznivce krajní pravice. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva probíhá zátah na neonacisty v Praze a Brně.

Článek

Policisté hledají neonacistické symboly, které měli podezřelí propagovat a prodávat. Zásah nemá souvislost s hudebními koncerty a podobnými akcemi.

Informaci o aktuálním zásahu policistů potvrdil mluvčí útvaru Pavel Hanták."Mohu potvrdit právě probíhající realizaci několika případů, na kterých dlouhodobě náš útvar pracuje," řekl Novinkám Hanták s tím, že do konce zásahu nemůže poskytnout žádné bližší informace. 

 Podle informací Práva provádí ve středu ÚOOZ dvě akce, jedna z nich souvisí s neonacisty, druhá nikoliv, jen probíhá ve stejných městech.

Podle serveru Týden.cz policie zadržela dva muže, jejichž jména již padla u Nejvyššího správního soudu (NSS) v Brně, který rozhoduje o případném rozpuštění Dělnické strany. Server se odvolává na nejmenovaného vysoce postaveného příznivce krajní pravice. Jedním z nich je lídr kandidátky Dělnické strany na Vysočině Milan Hroch, který byl zachycen při hajlování na fotce členů Národního odporu.

Spolu s s druhým zatčeným mužem například organizoval předloni na jaře sraz neonacistů v Jihlavě k uctění památky padlých německých vojáků během druhé světové války.

Vandas: Hroch má čistý rejstřík

„Pokud jde o osobu pana Hrocha, tak k tomu mohu pouze sdělit to, že včera (v úterý) jsem soudu předložil jeho čistý výpis rejstříku trestů a dnes se dozvídám o tom, že je zatýkán a že je prováděna domovní prohlídka. Nechci spekulovat, nakolik je to souvislé a propojené, ale podle mého názoru to v době konání soudu zcela určitě není náhoda,“ reagoval na zatýkání údajných členů či příznivců Dělnické strany její předseda Tomáš Vandas.

O Hrochově zatčení zatím prý jen slyšel, nicméně podle svých slov předpokládá, že jde o pravdivou informaci. Druhého z údajně zatčených mužů Vandas podle svých slov nezná. „To jméno mi nic neříká,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám