Hlavní obsah

Policisté zasáhli v pražských nemocnicích, za korupci obvinili pět lidí a firmu

Právo, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od čtvrtečního rána zasahují v Nemocnici Na Bulovce, kde zadrželi současného ředitele zařízení Františka Nováka. Zároveň jsou policisté i v Nemocnici Na Františku. Podle informací Práva by se měly zásahy týkat manipulování zakázek pro zdravotnické firmy. Obviněno zatím bylo pět lidí a jedna právnická osoba - firma.

Zásah v Nemocnici Na BulovceVideo: Novinky

 
Článek

„Mohu potvrdit pouze to, že Národní centrála proti organizovanému zločinu provádí úkony v trestním řízení. Jedná se o rozsáhlou realizaci, která byla dnes zahájena. Další informace vám v tuto chvíli může poskytnout pouze dozorující Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ řekla Právu ve čtvrtek odpoledne mluvčí NCOZ Iva Knolová.

Zásah v nemocnici Na FrantiškuVideo: Novinky

„Trestní stíhání bylo dosud zahájeno proti pěti fyzickým a jedné právnické osobě pro zločin přijetí úplatku, pokusu vydírání, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zločin podplacení. Trestní řízení je vedeno v souvislosti se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Bulovka,“ uvedla odpoledne vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podle serveru iRozhlas policisté zasahovali také u bývalé ředitelky Nemocnice Na Bulovce Andrey Vrbovské, kterou v lednu odvolal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zásah i ve firmách

Vojtěch poslal do Nemocnice Na Bulovce zástupce ministerstva. „Zadrželi současného ředitele Nováka, ale nemám informace, z jakého důvodu,“ řekl Právu Vojtěch. Podle něj by zásah policistů mohl velmi pravděpodobně souviset s odvoláním bývalé ředitelky nemocnice Vrbovské.

Vojtěch ji odvolal kvůli závažným zjištěním, která se týkají její osoby a řízení nemocnice. „Nemůžu o tom mluvit do detailů, ale šlo o propojení paní ředitelky a byznysových skupin,“ uvedl ministr.

Po odvolání Vrbovské vyhrál výběrové řízení její zástupce František Novák. „Netuším, jak je v tom zainteresován pan Novák,“ sdělil Vojtěch. „Pokud na tom má nějaký podíl, tak to budu muset razantně vyřešit,“ uzavřel.

Zásah v Nemocnici Na Bulovce potvrdil také mluvčí nemocnice Martin Šalek. Prý ale netuší, čeho se vyšetřování týká ani do kterých kanceláří policisté vstoupili.

Podle informací serveru iRozhlas, který na policejní akci upozornil, by policisté měli zasahovat i v některých zdravotnických firmách.

Reklama

Výběr článků

Načítám