Hlavní obsah

Policisté před soudem podporují kolegu, který autem zastavil ujíždějícího motorkáře

– Praha

Policisté ve středu ráno protestují před budovou Obvodního soudu pro Prahu 8. Nelíbí se jim, že je souzen jejich kolega, který loni v červenci zahradil v Těšnovském tunelu v Praze cestu ujíždějícímu motocyklistovi. Ten do policejního vozu narazil a s těžkým zraněním skončil v nemocnici. Policistovi Šimonu Vaicovi hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Rozhovor s Šimonem VaicemVideo: Novinky

 
Článek

„Měli jsme hlášení, že ujíždí motorkář, rozhodli jsme se zakročit a vytvořili jsme služebním autem zátaras a došlo k nárazu. Ten člověk si nestěžuje, začalo to inspekcí a státním zastupitelstvím. Nemám k tomu teď ale žádné vyjádření. Za zásahem si stojím na 100 procent,“ řekl Novinkám policista Šimon Vaic.

Vaic dále slouží u policie, protože mu v tom nebrání žádné pravomocné soudní rozhodnutí. Podle něj bude mít jeho případné odsouzení vliv na další práci policistů, kteří budou řešit podobné případy.

Případ rozhořčil některé další policisty, obžalovanému vyjádřilo podporu vedení Policie ČR včetně policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

„Kriminalizace policejních zákroků se v poslední době bohužel stává jakýmsi trendem. Jestliže chceme, aby policisté dělali dobře svou práci, vymáhali právo a bojovali za spravedlnost, musí mít pevnou oporu nejen v zákonech, ale i ve svém vedení, v justičních orgánech i veřejnosti. Pokud policistům začneme při zákrocích svazovat ruce, je velice možné, že oni raději začnou zavírat oči,” uvedl na facebooku Tuhý.

Policista Šimon Vaic podle serveru Aktuálně.cz loni 16. července použil auto jako zátaras, když chtěl zastavit motocyklistu, kterého podezřívali z toho, že má platný zákaz řízení a který na výzvy k zastavení nereagoval. Motorkář do auta narazil v téměř 130kilometrové rychlosti, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Motorkář v tunelu narazil do policejního autaVideo: Novinky

Policisté na místě nehody podle dřívějšího vyjádření policejního mluvčího nenašli ani známku po brzdné stopě motocyklu, uvedl server. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ale vycházela ze znaleckého posudku, podle něhož řidič nemohl policejní auto do poslední chvíle vidět, protože vjelo do směru jízdy motocyklu zpoza středové stěny tunelu. Motorkář tak srážce podle posudku nemohl zabránit. „Bylo tak porušeno omezení stanovené ustanovením § 53 odst. 5 zákona o Policii ČR, tedy aby osobě, proti níž je použito donucovacího prostředku, nezpůsobil újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání,” uvedl mluvčí GIBS Martin Strouhal.

Strouhal upozornil i na to, že inspekce spolupracovala a postupovala v trestním řízení v souladu s právním názorem dozorujícího státního zástupce. „Tento právní názor je v dané trestní věci pro GIBS závazný,” dodal mluvčí.

Vaice naopak podpořilo vedení policie. „Vedení PČR tímto vyjadřuje plnou podporu obžalovanému policistovi, který ve středu stane před Obvodním soudem pro Prahu 8. Odbor vnitřní kontroly neshledal v jeho zákroku pochybení a s jeho závěry se ztotožňujeme i nadále. Případnou právní pomoc jsme v případě požadavku připraveni poskytnout,” uvedli policisté na Twitteru. Později doplnili, že právní pomoc nabídli Vaicovi ihned po události.

Reklama

Výběr článků

Načítám