Hlavní obsah

Policisté prodávali podsvětí citlivé informace, chtěli až sedm miliónů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Informace o trestních řízeních, varování před odposlechy ale také před domovními prohlídkami poskytovali od roku 2007 dva již bývalí příslušníci policie na Moravě. Generální inspekce bezpečnostních sborů je obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a trestného činu přijímání úplatku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inspekce obvinila bývalého policistu z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z expozitury Brno, expolicistku Správy Jihomoravského kraje z oddělení hospodářské kriminality ze Zlína a dvě civilní osoby.

V rámci výkonu služby tito příslušníci poskytovali informace do podsvětí. „Informovali o probíhajících trestních řízeních, varovali před odposlechy, domovními prohlídkami, opatřeními a připravovanými policejními akcemi,“ informovala Novinky mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Obvinění také kopírovali spisový materiál z trestních řízení vedených pro závažné trestné činy, čímž ovlivňovali nebo mařili probíhající trestní řízení. Expolicista za tyto nelegální aktivity požadoval vysoké částky. V jednom případě požadoval sedm miliónů korun. „Doposud prokázaná finanční částka, o kterou se bývalý policista obohatil, činí 2 235 000 Kč,“ dodala mluvčí.

Bývalému policistovi hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku až 12 let za mřížemi, expolicistce 10 let za mřížemi a civilním osobám za podplácení až pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám