Hlavní obsah

Policisté odhalili výrobnu falzifikátů léků a anabolik

PRAHA
Aktualizováno

Detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) odhalili v Babicích u Říčan podezřelou továrnu. V té se údajně vyráběly falzifikáty anabolických steroidů a léky. Organizovaná skupina složená ze dvou Čechů a Turka měla vyrobené zboží vyvážet do zahraničí.

Článek

Cílovými destinacemi byly podle šéfa NPC Jiřího Komorouse Švédsko, Španělsko, Velká Británie a sousední Německo. Na akci s názvem Sword spolupracovaly zhruba 12 měsíců desítky policistů z České republiky i zahraničí.

Podařilo se jim zadržet celkem čtyři velké zásilky anabolik. Trojice výrobců je stíhána za organizované zločinné spolčení. Škoda, kterou údajně způsobili, je zatím předmětem zkoumání.

Hlavou gangu byl podle policistů zřejmě sedmatřicetiletý Turek, který už byl dříve trestán v Německu za nedovolenou výrobu anabolik a za krácení daní. Továrna v Babicích fungovala podle Komorouse jako profesionální velkovýrobna. Složení falzifikátů bylo velmi podobné originálům.

Pilulky prý gang vyvážel z ČR tak, že si najímal expediční firmy, které výrobky vozily do zahraničí na základě falešných dokladů. Jedna zásilka anabolik tak například putovala do Británie jako barvivo.

Komorous  akci označil za mimořádný úspěch policie v rámci celé Evropy. Například ve Švédsku se podařilo zadržet 650 000 dávek falzifikátů, což je prý podle švédských policistů nejvyšší počet v historii této skandinávské země.

Ředitel NPC si posteskl, že český trestní zákon zatím neumožňuje postih přímo za výrobu anabolik. Nový zákoník, který předkládá ministerstvo spravedlnosti, ale podle něj s takovým postihem počítá. NPC proto plánuje vytvořit specializované pracoviště zaměřené právě na anabolika.  

Reklama

Výběr článků

Načítám