Hlavní obsah

Policisté obvinili řidiče, který kamiónem narazil v Přerově do domu

– Přerov

Policisté po pěti měsících uzavřeli vyšetřování nehody, při které nákladní auto narazilo v Přerově do domu u autobusového nádraží. Řidiče kamiónu obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti. Při nehodě byl muž těžce zraněn. Škodu po znaleckých posudcích policisté vyčíslili na 2,3 miliónu korun. Řekla to přerovská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Foto: Bedřich Novotný

Škoda je téměř čtyři milióny korun.

Článek

"Devětačtyřicetiletý řidič byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Za tento trestný čin mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do pěti let nebo zákaz činnosti. Vyšetřování bylo ukončeno a spisový materiál policie předala okresnímu státnímu zastupitelství k dalšímu opatření," uvedla přerovská policejní mluvčí.

Kvůli vyšetřování nehody byl přizván soudní znalec z oboru silniční dopravy. Policisté museli také na základě znaleckých posudků přesně vyčíslit škodu, která dosáhla 2,3 miliónu korun. Původně se spekulovalo, že příčinou nehody mohla být zdravotní indispozice řidiče. Mluvilo se i o tom, že se mohl řidič něčemu vyhýbat. Podle policie však za nehodu může sám. "Nevěnoval se dostatečně řízení," dodala mluvčí.

Kamión najel do obytného domu v PřerověVideo: Pro Novinky Josef Koščo

Nehoda se stala 2. července. Řidič přejel do protisměru a narazil do domu, v němž byla prodejna obuvi. Kamión začal po nárazu hořet. Zaklíněného řidiče vytáhli ze sutin domu hasiči, kteří zároveň uhasili požár. Muž utrpěl popáleniny na nohou a zádech, vrtulník ho přepravil do Ostravy na popáleninové centrum. Kvůli hrozbě výbuchu hasiči evakuovali 87 lidí. Sedm jich bylo ze zasaženého domu, ostatní se nacházeli v okolních objektech.

Při nárazu auta do domu se zřítila čelní stěny budovy. Polovina domu byla staticky narušena, strop mezi prvním a druhým podlažím se zřítil. Po pěti měsících jsou na budově po nehodě už jen nepatrné stopy, majitel objekt opravil. Při nehodě se až na řidiče nikdo nezranil.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Havarovaný kamión ve zdi domu v Přerově.

Až po několika měsících vyšlo najevo, že prodavačku zasypanou v sutinách vyprostil čtyřicetiletý František Rapant z Bezuchova u Přerova, který byl v době nehody ve vedlejším bistru. Muž železnou palicí desítky minut rozbíjel stěnu, za kterou zůstala žena uvězněná. Zachránce nedávno ocenili přerovští policisté, jejich šéf muže navrhl policejnímu prezidentovi i na státní ocenění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám