Hlavní obsah

Policisté obvinili provozovatele lanovky, po jejímž pádu zemřel člověk

– Špindlerův Mlýn

Kauza kolem lanovky, která se předloni v listopadu zřítila na Přední Labské u Špindlerova Mlýna, má dalšího obviněného. Policie obvinila 45letého provozovatele boudy Bumbálka z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví. Muži hrozí až šest let vězení. Pří pádu lanovky zahynul jeden člověk, čtyři další lidé utrpěli zranění.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zřícená lanovka na Přední Labské

Článek

Obviněný byl zároveň i strojníkem nákladní lanovky, která měla sloužit výhradně k dopravě zboží a zavazadel.

„O zákazu přepravy osob nebylo v dolní stanici lanovky žádné upozornění a vyšlo najevo, že osoby se na lanovce v minulosti přepravovaly. Vyšetřování navíc ukázalo, že provozovatel neprováděl povinné kontroly lanového zařízení a nevedl povinnou evidenci,“ popsala důvody obvinění policejní mluvčí Ivana Ježková.

Korba se čtyřčlennou rodinou z Pardubicka a rodinnou známou spadla ze zhruba desetimetrové výšky. Údržba možná mohla včas předejít jedné hlavních z příčin havárie pětatřicetileté nákladní lanovky - přetržení tažného lana.

Ještě před provozovatelem lanovky zahájil vyšetřovatel trestní stíhání rodičů dvou zraněných dětí, za přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Matku zraněných dětí nedávno Okresní soud v Trutnově uznal vinnou, ale ze zákonných důvodů upustil od potrestání. „Obvinění zemřelého otce bylo samozřejmě zastaveno,“ podotkla mluvčí.

Lanovku provozovatel boudy Bumbálka opětovně spustil nedlouho po havárii. „Nikdo nám to oficiálně nezakázal," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám