Hlavní obsah

Policisté dopadli gang zlodějů motocyklů

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Skupinu zlodějů, kteří se specializovali na krádeže motocyklů, odhalili v těchto dnech východočeští policisté ve spolupráci s jihočeskými kolegy. Šestičlenný gang je podezřelý, že od května do listopadu odcizil minimálně patnáct motocyklů, patřících převážně cizincům.

Foto: Petr Hejna

Weitra z věže zámku

Článek

Z trestného činu krádeže byl obviněn 27letý muž z České Třebové a 30letý z Vysokého Mýta. Další čtyři muži ve věku 35, 31, 30 a 29 let z Královéhradecka, Pardubicka a Chrudimska byli obviněni z trestného činu podílnictví.

"Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že dvojice obviněná z krádeže společně kradla v jižních a východních Čechách. Odcizili patnáct motocyklů a v srpnu v Pardubicích také osobní auto VW Passat. Jednalo se motocykly výhradně vyšší třídy a zahraniční výroby značek Honda, Suzuki, Yamaha a BMW. Nejdražším odcizeným motocyklem byl Harley Davidson v hodnotě přesahující půl miliónu korun. Zloději způsobili celkovou škodu více jak 5,5 miliónu korun," uvedla mluvčí východočeské policejní správy Lenka Klouzová.

Podle policie kradli v rekreačních střediscích, například na Lipně, kolem České Skalice a Hořic. "Z místa činu motocykly pravděpodobně odváželi naložené v dodávkovém vozidle, v jiném případě na něm odjeli. Odcizené stroje poté prodávali hluboce pod cenou čtyřem mužům, obviněným z podílnictví. Tito muži měnili na motocyklech identifikační znaky a vybavovali je příslušnými doklady. Takto upravené pak byly nabízeny ke koupi dalším zájemcům," řekl kriminalista, který se na vyšetřování případu podílí.

Jsou ve výkonu trestu

Policisté zajistili celkem 33 podezřelých motocyklů včetně třinácti vymontovaných motorů. Našli také ukradené auto. Většina motocyklů byla zajištěna na Pardubicku v prostorách, kde jeden z obviněným mužů podnikal v oblasti nákup, prodej a opravy motocyklů.

V současné době probíhají znalecká zkoumaní zajištěných věcí s cílem zjistit jejich původ. "Policie po řádném vyhodnocení vrátí motocykly, které nebudou předmětem trestné činnosti jejich původním majitelům," dodala Klouzová.

Dva muži obvinění z krádeže jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za předchozí trestnou činnost. Za nové krádeže jim hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Čtyři muži obvinění z podílnictví byli dosud netrestaní, tři z nich jsou vyšetřováni na svobodě a čtvrtý je stíhán vazebně. Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim trest odnětí svobody až na 5 let. Nedá se přitom vyloučit, že dojde k obvinění ještě dalších osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám