Hlavní obsah

Policisté bili a kopali. Dostali podmínky

Právo, Radim Vaculík
Praha

„To, že jste naprosto flagrantně porušili zákon, jednali a chovali se naprosto nepřístojně v rozporu s postavením a práce policisty, je evidentní.“ Těmito ostře kritickými slovy vyprovázela ve čtvrtek soudkyně Eva Brázdilová trojici bývalých policistů, které právě pravomocně potrestala podmínkami za zbití zloděje původem z Lotyšska (34).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Radek Nahodil, Veronika Hájková, Martin Kuchta a vpředu Jan Láznička před zahájením soudního líčení 14. srpna 2014 v Praze. (archivní foto)

Článek

Ochranka pražského obchodního centra Nový Smíchov na Andělu ho přistihla při krádeži potravin za pět stovek. Poté, co muž skončil v místnosti pro zadržené, si pro něj přišly hned dvě dvoučlenné policejní hlídky. Zatčení cizince však skončilo několika ranami pěstí, kopanci a dokonce i použitím paralyzéru, to vše ze strany tří policistů.

Čtvrtá z nyní odsouzených, mladá policistka, se útoku na poškozeného neúčastnila, pak se ale podepsala pod nepravdivý úřední záznam hovořící o tom, že policisty nejprve napadl samotný Lotyš a oni se jen bránili.

Nepřiměřený zákrok

„Je jednoznačné, že váš zákrok byl zcela neodůvodněný a nepřiměřený,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Brázdilová, když nyní již bývalým mužům a ženě zákona ukládala definitivní tresty.

Stejně jako soudkyně z Prahy 5 Vanda Činková, která případ řešila v první instanci, i odvolací senát viděl stěžejní důkaz viny čtveřice obžalovaných ve videonahrávce pořízené v záchytné místnosti.

„Videozáznam skutečně hovoří za vše,“ konstatovala Brázdilová s tím, že si ani nedovede představit, jak by se obžalovaní policisté chovali, kdyby museli reagovat na skutečně krizovou situaci, když při zatýkání běžného a zpočátku nekonfliktního zloděje reagovali tak neadekvátně.

Mrzí nás, že nemáte žádnou sebereflexi.
soudkyně Eva Brázdilová

Událost z 26. května 2013 se odehrála ve dvou fázích. Lotyše přišla zatknout nejprve pěší hlídka, a to ve složení Radek Nahodil a Veronika Hájková. První jmenovaný ale uštědřil zloději dvě facky, aniž měl k tomu podle rozsudku jakýkoli rozumný důvod.

Poté, co se Lotyš snažil útok policisty oplatit, byl zpacifikován a přivolali na něj druhou, tentokrát mobilní hlídku. Její člen Martin Kuchta pak podle verdiktu zaútočil na sedícího a spoutaného cizince kopem směřujícím na hlavu.

Zadržený se ale ráně vyhnul. Proto s ním policista smýkl tak, že se Lotyš minimálně jednou silně bouchl hlavou o zeď, pak navíc následovaly další dva už přesné kopy do hrudníku.

Za tento pokus o těžké ublížení na zdraví si včera Kuchta pravomocně vysloužil nejpřísnější podmínečný trest v podobě tří let se stejně dlouhou zkušební dobou i následným tříletým zákazem práce u ozbrojených sborů.

Elektrošoky paralyzérem

Jenže to nebylo všechno. Po inkasovaných kopech od Kuchty si zadržený vysloužil ještě pár elektrošoků. Přistoupil k němu totiž druhý z členů mobilní hlídky Jan Láznička a i podle dříve puštěných záběrů z videonahrávky přiložil k noze a pak ke spoutaným rukám nehybně ležícího muže elektrický paralyzér.

„Ty záblesky z paralyzéru byly dokonce vidět i na tom černobílém záznamu,“ poukázala při odůvodnění rozsudku soudkyně Brázdilová. Ta následně uložila dvouletou podmínku se stejně dlouhou zkušební dobou Nahodilovi, osmnáctiměsíční podmíněný trest Lázničkovi a roční podmínku Hájkové.

Lživé záznamy

Čtveřice si odsouzení vysloužila za zmíněný útok na zadrženého cizince, ale také za to, že se následně snažila zamaskovat lživými a zkreslenými úředními záznamy o události své jednání.

Navíc se údajně někteří z obžalovaných sháněli i po nahrávce z místnosti, aby ji nejspíše jako důkaz zničili. Bylo jim však řečeno, že žádný záznam neexistuje, čemuž mylně uvěřili. I proto pak nadřízeným podle soudů tvrdili, že prvotním útočníkem byl přistižený Lotyš, kterého za to dokonce nejprve policie obvinila z útoku na úřední osobu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Jenže nahrávka existovala a následně se dostala do rukou kriminalistů a pak i pracovníků inspekce. Z pachatele se tak nakonec stal poškozený a z původně správně zasahujících policistů obvinění a nyní již odsouzení. Soud je uznal vinnými ze zneužití pravomoci úřední osoby a z křivého obvinění, Kuchtu navíc ze zmíněného pokusu o těžkou újmu na zdraví.

Nyní se všichni můžou už jen dovolat k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek na jejich trest, tudíž je teď jasné, že s konečnou platností u policie skončili.

Všichni přitom žádali zproštění obžaloby s tím, že postupovali podle zákona a přiměřeně.

Právě fakt, že nikdo z nich doteď neprojevil byť jen náznak lítosti nad svým jednáním, odvolací soud podle závěrečných slov Brázdilové zklamal. „Mrzí nás, že nemáte žádnou sebereflexi,“ loučila se při odchodu z jednací síně s bývalými policisty Brázdilová.

Reklama

Související články

Policisté zbili zloděje, dostali podmínky

Obvodní soud pro Prahu 5 potrestal ve čtvrtek roční až tříletou podmínkou tři bývalé policisty a jednu současnou policistku (28 až 32 let) za to, že předloni...

Výběr článků

Načítám