Hlavní obsah

Policista zmařil vyšetřování, aby dostal kolegu z potíží

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Za kamarádskou výpomoc kolegovi možná přijde jednačtyřicetiletý policejní důstojník z Domažlic o uniformu a k tomu ho ještě čekají opletačky se soudem. Plzeňská státní zástupkyně Jaroslava Pašková zahájila trestní stíhání policejního inspektora v hodnosti poručíka pro podezření, že překročil svoji pravomoc, aby pomohl kamarádovi vyhnout se potížím.

Článek

"Vše nasvědčuje tomu, že ho nechal úmyslně odejít od dopravní nehody, kterou způsobil a tím zmařil její řádné vyšetření. Nesplnil tak povinnost vyplývající z jeho pravomoci," vysvětlila Pašková. Existovalo totiž podezření, že policista havaroval pod vlivem alkoholu. Proto dal zřejmě na radu kolegy a z místa raději zmizel.

K nehodě došlo loni v listopadu v Domažlicích. Kriminalistický technik se svým soukromým vozidlem kolem čtvrté hodiny ráno na křižovatce nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do sloupu, na kterém visel semafor. Podle svědků z okolních domů, které rána probudila a dění pak sledovali z okna, řidič z havarovaného peugeotu vystoupil a telefonoval mobilem. Místo záchranářů a policistů ale přijel bílý favorit a jeho řidič se snažil nabouraný vůz odtáhnout.

"Svědci proto zavolali na linku 158 s tím, že došlo k dopravní nehodě a řidič se snaží z místa dostat pryč i s havarovaným vozem. Jako první přijel na místo právě obviněný policista, který se podle pozorovatelů ani nepokusil zabránit oběma mužům ve snaze vůz odtáhnout, a až když se k místu blížila hasičská vozidla a kolegové z dopravní policie, poslal řidiče pryč," vysvětlil jiný zdroj obeznámený s případem. Po policistovi z havarovaného vozidla, který měl ten den nastoupit do služby, jako by se slehla zem. Až večer se nechal ošetřit v nemocnici s tím, že se mu udělalo špatně. Později se k nehodě přiznal s tím, že upadl zřejmě do mikrospánku.

Domažlický policejní ředitel Josef Skála řekl, že zatím není rozhodnutý, jaké personální opatření vůči obviněnému policistovi přijme. "Bude popuštěn nebo postaven mimo službu. Určitě ale nebude dál pokračovat v práci. Chci si ještě vyslechnout jeho verzi. Ve čtvrtek měl za mnou přijít, ale omluvil se s tím, že je nemocný," uvedl Skála. Policista, který havaroval, byl potrestán za přestupek v dopravě. Alkohol mu vzhledem k okolnostem, které po nehodě nastaly, nebyl prokázán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám