Hlavní obsah

Policista vyběhl na řidiče se zbraní a nadával mu. Trestný čin nespáchal, potvrdil soud

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Maximálně jako přestupek skončí případ zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimíra Slavotínka (53), který předloni v září vyběhl se zbraní na řidiče v Plzni a sprostě mu nadával. Krajský soud v Plzni ve čtvrtek potvrdil verdikt okresního soudu, který v červenci Slavotínka zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby a věc postoupil k vyřízení krajskému policejnímu řediteli s tím, že jednání policisty by mohlo být kázeňským přestupkem.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičemVideo: Poškozený řidič

 
Článek

„Stížnost státního zástupce proti usnesení okresního soudu jsme zamítli,“ potvrdil Právu krajský soudce Marcel Žán. Jeho rozhodnutí je tak pravomocné.

Podle soudů Slavotínek neporušil služební povinnosti takovým způsobem, aby naplnil znaky žalovaného trestného činu. Státní zástupce uvedl, že policista nejprve slovně urážel a poté fyzicky napadl řidiče, který předtím policejní vůz problikl za údajný riskantní manévr. Díky záběrům z palubní kamery vozidla poškozeného řidiče Josefa Vávry (54) se dostal případ do povědomí veřejnosti.

Incident se odehrál na rušné křižovatce na Karlovarské třídě. Černý mercedes, řízený dnes již bývalým šéfem zásahové jednotky Josefem Němcem, tehdy zablokoval Vávrův superb. Slavotínek jako spolujezdec pak s pistolí v ruce vystoupil z auta, přičemž řidiče častoval vulgárními výrazy kur.., ty kun..., na koho blikáš a pak ho měl podle obžaloby chytit do kravaty a vyrazit mu z ruky mobilní telefon.

Kontakt nebyl prokázán

Podle okresní soudkyně Lucie Bočkové ale fyzický kontakt obžalovaného s poškozeným prokázán nebyl. Upozornila však na to, že policista se choval nezdvořile, což ale nenaplnilo znaky žalovaného trestného činu. „Obžalovaný přistoupil k vozidlu poškozeného, aniž by slovně či služebním odznakem dodatečně prokázal příslušnost k policii. Následným slovním projevem jako policista nedodržel pravidla zdvořilosti a cti, vážnosti a důstojnosti osob,“ řekla soudkyně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Policisté se před soudem hájili, že na ně superb bezdůvodně najížděl a že se cítili ohroženi. Řidiče chtěli zkontrolovat, jestli není třeba pod vlivem drog. Tvrdili, že nerespektoval výzvu k zastavení nápisem stop – policie na stínítku. „Došlo dokonce i k nárazu, kdy jsem se praštil hlavou o sloupek. Zapnuli jsme modrý maják a rozsvítili červený nápis stop – policie. Na to řidič reagoval tím, že začal ujíždět,“ uvedl Slavotínek.

S pistolí na řidiče

Podle poškozeného řidiče to byl naopak právě černý mercedes, který nebezpečně tlačil na dodávku pro vozíčkáře. Proto ho problikával.

Oba soudy konstatovaly, že policisté zastavili Vávrovo vozidlo oprávněně. V souladu s předpisy podle nich bylo i to, že Slavotínek vystoupil z policejního vozu s pistolí v ruce. „Nemohl vědět, kdo v autě sedí. Zbraň si evidentně připravil pro svoji případnou obranu, aniž by s ní na někoho mířil nebo z ní vystřelil. Když poznal, že ji nebude potřebovat, vložil ji do pouzdra u pasu,“ shodly se soudy.

Další Slavotínkův postup už ale byl podle soudů za hranou. Podle nich Slavotínkova reakce, kdy začal Vávrovi sprostě nadávat, jasně dokládá, že policista situaci profesionálně nezvládl. „Cítil se být dotčený, jak poškozený reagoval na přítomnost policisty. Danou situaci vnímal do značné míry osobně. Kladl velký důraz na to, kým je, a tuto osobní rovinu míchal s pravomocí, kterou mu dává policejní zákon,“ stojí dále v rozhodnutí soudů, které v těchto nadávkách nespatřují trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám