Hlavní obsah

Policista údajně zfackoval a okradl řidiče, zpovídá se u soudu

Právo, Radim Vaculík

Z běžné policejní kontroly kvůli porušení předpisů ze strany jednoho řidiče se loni v březnu vyvinul tak závažný incident, že případ skončil u soudu. Jenže na lavici obžalovaných zasedl jeden ze tří členů hlídky cizinecké policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řidiče totiž podle obžaloby zfackoval za to, že mu zapřel ukryté peníze, které mu navíc policista údajně pod záminkou vysoké pokuty sebral a nechal si je. Nyní hrozí policistovi až pětileté vězení.

Zbylí dva členové hlídky obviněni nebyli a jsou v případu vedeni jako svědci.

Bezdůvodně a neoprávněně dvakrát udeřil řidiče rukou pod levé oko 

Vrchní inspektor cizinecké policie Lukáš zastavil spolu se dvěma kolegy loni 18. března po třetí hodině ranní na silnici v Praze 8 auto značky Peugeot 301, které řídil třicetiletý cizinec původem z Ukrajiny. Ten neměl při jízdě zapnutý bezpečnostní pás. Své pochybení uznal, ale tvrdil, že má u sebe jen 450 korun. Policisté po něm požadovali uhrazení blokové pokuty 500 korun.

Hlídka donutila řidiče vystoupit, otevřít kufr peugeotu a vyndat z kapes všechny věci. Načež se policisté jali sami do prohledávání auta.

Řidiče chtěl potrestat

Dvaatřicetiletý inspektor Lukáš našel uvnitř doklady o provozování smluvní přepravy pro společnost Uber, ale především v sedadle řidiče schovanou obálku se dvěma tisíci korun.

Policista si přivydělával k platu. V Praze prodával kokain ze Španělska

Krimi

Fakt, že cizinec peníze nevytáhl hned sám, policistu podle všeho rozlítil, protože se Ukrajince rozhodl sám potrestat. Podle žalobce jej „bezdůvodně a neoprávněně“ dvakrát udeřil rukou do tváře pod levé oko.

Třetí ráně se řidiči podařilo částečně uhnout, takže ji obdržel zezadu do hlavy.

V tom okamžiku mu prý další z členů hlídky zkroutil ruce za záda a položil cizince na kufr vozidla. Třetí z policistů pak vystavil řidiči pokutu ve výši 1300 korun, nikoli však za původní přestupek kvůli nepřipoutání se pásem, ale pro údajné porušení zákona o pobytu cizinců, protože prý nepředložil potvrzení o platném zdravotním pojištění. Tento důvod pokuty i její výši ale Ukrajinec neuznal a odmítl ji uhradit. Platné pojištění totiž měl a policejní hlídce ho předložil.

Peníze si měl policista nechat

Řešení věci se pak chopil znovu inspektor Lukáš, který podle státního zástupce donutil řidiče podepsat pokutový blok. Poté mu ze zabavené hotovosti v celkové výši 2450 korun nevrátil ani korunu.

Obžaloba tvrdí, že si tento policista „získanou sumu ponechal pro vlastní potřebu“. Tím se měl dopustit jak zneužití pravomoci úřední osoby, tak krádeže. Z těchto trestných činů jej také pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů následně obvinili a státní zástupce obžaloval.

Stejný názor měl i Obvodní soud pro Prahu 8, který za to uložil policistovi Lukášovi trestním příkazem roční podmínku s dvouletou zkušební dobou a peněžitý trest dvacet tisíc korun.

Falešný dopis z Ukrajiny

S tímto rozsudkem však obžalovaný nesouhlasil a podal proti němu tzv. odpor, takže soud musel začít případ řešit u hlavního líčení. Tam policista vinu opakovaně odmítl. Další soudní jednání se bude konat v lednu.

Instruktor zásahovky byl obviněn za malou domů své firmě

Krimi

Ještě při vyšetřování případu dorazil podle informací Práva do sídla GIBS dopis z Ukrajiny, údajně podepsaný poškozeným řidičem. V něm se dotyčný omlouval s tím, že si vše ohledně jednání policisty vymyslel.

Vyšetřovatelé GIBS se však rozhodli pravost textu ověřit a s pomocí kolegů na Ukrajině nechali řidiče znovu vyslechnout v jeho rodné zemi, kam se mezitím vrátil. Poškozený uvedl, že tento dopis v životě neviděl, a tedy ani nepsal, šlo tak o podvrh. Jeho autora se zjistit nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám