Hlavní obsah

Policista se dohodl na vině a trestu za prodej kokainu

Soudkyně jeho jednání označila u hlavního líčení za největší ostudu, jakou mohl policii udělat. Přesto se nakonec nad nyní již bývalým pražským policistou Matějem Merunkou slitovala a koncem dubna schválila jeho dohodu se státním zástupcem o vině a trestu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za to, že se podílel na prodeji kokainu v metropoli, mu pražský městský soud uložil nejnižší možný podmíněný roční trest s tříletou zkušební dobou. Ve čtvrtek to Právu potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Takhle vám to řeknu, že větší ostudu, kterou jste udělal policejnímu sboru, jste udělat nemohl… Zažila jsem leccos, ale toto ne. Měl byste se fakt stydět, pane obžalovaný,“ řekla letos v únoru předsedkyně senátu Sylvie Slepičková.

Satan půjde za mříže na devět let, v Jihočeském kraji prodával drogy

Krimi

Někdejší člen pražského oddělení pohotovostní motorizované jednotky Merunka se podle obžaloby podílel na distribuci kokainu v Praze. Celkem šlo o více než třicet skutků. On sám veškeré nezákonné jednání přímo u hlavního líčení přiznal a omlouval se, aby měl šanci na zmíněnou dohodu o vině trestu. „Moc mě to mrzí, kam se to dostalo,“ kál se Merunka.

„Nikdy v životě jsem na tom (prodeji drog) neprofitoval, nikdy jsem na tom nevydělával. Bylo to pro potřebu mou a mých kamarádů. Užíval jsem to s kamarády, občas jsem to na jejich žádost pro ně kupoval,“ uvedl letos třicetiletý Merunka.

Takhle vám to řeknu, že větší ostudu, kterou jste udělal policejnímu sboru, jste udělat nemohl
Sylvie Slepičková, soudkyně

Podle soudkyně ale dodal drogy celkem osmnácti různým lidem, vesměs v množství kolem dvou gramů kokainu. Slepičková se nejprve příliš netvářila na to, že už při hlavním líčení Merunka i státní zástupce naznačili, že by se mohli dohodnout na nejnižší možné roční podmínce. Policistovi hrozilo za nedovolenou výrobu drog až pět let za mřížemi.

Soud potvrdil tresty vařičům pervitinu. Je mezi nimi syn senátora Chaloupka

Krimi

„Je to trest mimořádně nízký, to vám řeknu,“ komentovala to soudkyně s tím, že se o tom bude muset poradit se svým senátem. Nakonec ale souhlasila.

„V této věci byla soudem 27. dubna schválena dohoda o vině a trestu, kterou sjednal státní zástupce s obžalovaným. Vztahovala se na 33 dílčích jednání týkajících se drogové problematiky. Trest byl stanoven ve výměře jednoho roku, podmíněně odložený na zkušební dobu tří let,“ upřesnil ve čtvrtek mluvčí žalobců Cimbala.

Jak následně Právu potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig, rozhodnutí o schváleném trestu je definitivní. „Tato věc již byla pravomocně skončena,“ uvedl Wenig.

Dealerovi hrozí až 18 let

Část kauzy týkající se Merunky je tak u konce, případ ale dál u soudu pokračuje. V červnu znovu usedne na lavici obžalovaných jeho hlavní aktér, dealer Tomáš Ujčík (47). Ten má podle státního zástupce na svědomí více než stovku skutků prodeje drog. Navíc u něj doma našli i zakázaná anabolika a kromě kokainu také takřka půl kilogramu pervitinu. Také Ujčík se u hlavního líčení snažil svým přiznáním a omluvami zmírnit možný trest, který mu hrozí v rozmezí od deseti do osmnácti let vězení.

Ruskojazyčné drogové mafie se chtějí vetřít do Česka přes uprchlíky

Domácí

„Chtěl bych se doznat k distribuci kokainu tak, jak je mi ukládána za vinu. Zároveň bych chtěl vyjádřit lítost, že jsem ty drogy prodával. Zjistil jsem, jak drogy lidem ubližují, ničí jim životy a rodiny,“ řekl v únoru Ujčík.

Omluva však zazněla i na jeho adresu, a to z úst bývalého policisty Merunky. „Ujčík mě už od začátku od toho odrazoval. Několikrát mi dokonce odmítl drogy prodat,“ uvedl Merunka s tím, že ho kamarád Ujčík i finančně podporoval ve sporu s bývalou partnerkou o syna.

Reklama

Výběr článků

Načítám