Hlavní obsah

Satan půjde za mříže na devět let, v Jihočeském kraji prodával drogy

– České Budějovice

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal v pondělí na devět let do vězení 39letého Rudolfa Chalaše z Prachaticka. Muž, kterému v rámci případu dali policisté přezdívku Satan, byl podle žaloby asi dva roky součástí pětičlenné organizované skupiny, která vyráběla a prodávala drogy v Jihočeském kraji.

Rudolf Chalaš u Krajského soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Obžalovanému hrozilo za zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy osm až dvanáct let vězení.

Proti Chalašovi svědčily výpovědi svědků i odposlechy telefonů. Nezákonnou činností si měl přijít na více než milion korun. Chalaš u soudu tvrdil, že neobchodoval s opravdovým pervitinem, ale pouze s náhražkami.

„Svědci rozhodně poznali, že jde o drogy, a rozhodně se nejednalo o náhražku. I odposlechy jsou z velké části usvědčující. Kromě odposlechů je tady ještě jeden stěžejní důkaz, a to sledování policií,“ uvedla v odůvodnění rozsudku také předsedkyně soudního senátu Soňa Biskupová Fišerová.

Policista dostal za zastřelení opilého muže 3,5 roku

Krimi

Kromě distribuce drog se Chalaš podle obžaloby věnoval i prodeji anabolických steroidů. V pondělí s ním tak byla souzena i Marina Yefimova, která se přiznala k tomu, že mu tyto zakázané anabolické prostředky objednávala z Ukrajiny. Soud jí vyměřil podmínečný trest čtyři měsíce s dvanáctiměsíční zkušební lhůtou.

Obžalovaný se v pondělí ještě před rozsudkem snažil zpochybnit výpovědi několika společníků, které mu přitěžovaly, například bývalé milenky. Prohlašoval, že ji rozhodně nenabádal k prodeji nebo užívání drog, spíše ji prý umravňoval, a zároveň přiblížil i svůj životní styl.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rudolf Chalaš u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

„Neměl jsem na to ani čas, musel jsem se starat o pneuservis, taxíky, odtahovku, svůj klub a ostatní milenky,“ vysvětloval muž. S obžalobou v minulosti už soudně trestaný muž nesouhlasil.

„Že jsem od osmnácti let podnikavej, ještě neznamená, že bych se věnoval této činnosti. Netvrdím, že jsem svatý, byl jsem několikrát trestán, bránil jsem svou přítelkyni proti třem chlapům a jednou jsem se nechal napálit pojišťovákem,“ prohlásil také obžalovaný.

Při razii proti gangu zabavili policisté společně s celníky loni v lednu větší množství pervitinu, ale také marihuanu, extázi nebo anabolika. Objevili například varnu na pervitin a dvě pěstírny konopí a zajistili i 500 tisíc korun v hotovosti, dva miliony na účtech, čtyřkolku, dva automobily Hummer a BMW, dva motocykly Harley-Davidson a motorku kubatury 50 ccm. Většina z těchto nezákonně nabytých věcí už bylo prodána v dražbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám