Hlavní obsah

Policista s padělaným vysvědčením odchází, chce rentu

Právo, alf
Zlín

Policista Lubomír Zábel (54) ze Zlínska, který padělal své maturitní vysvědčení, odchází po sedmnácti letech od policie. Učinil tak jen několik týdnů po zveřejnění své kauzy v deníku Právo. Důvod, proč se rozhodl odejít od policie, je nasnadě. Je jím možná ztráta nemalého výsluhového příspěvku, takzvané renty.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lubomír Zábel v posledních letech působil na obvodním oddělení ve Slavičíně na Zlínsku.

Článek

Zábel, který falešným maturitním vysvědčením uváděl vedení policie v omyl od roku 1996, opouští služebnu ve Slavičíně k 30. dubnu. Pravý důvod odchodu nadřízeným nesdělil.

„V současné době má nařízenou řádnou dovolenou,“ řekl Právu šéf Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Bedřich Koutný. Právo se pokoušelo spojit i se samotným Zábelem, nebral však mobil.

Sloužil u policie 17 let

„Jeho motivace je jasná. Pokud by zůstal ve služebním poměru do vyřešení případu, mohl by o rentu přijít,“ potvrdil zdroj srozuměný s kauzou. Zábelova výsluha dosáhne měsíční výše rovnající se asi třiceti procentům jeho průměrného platu za posledních dvanáct měsíců. V případě řadového policisty sloužícího 17 let by šlo až o deset tisíc korun.

„Je to tak, my nemůžeme postupovat jinak,“ odpověděla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká na otázku, zda bude Zábelovi přiznána renta. Podle ministerstva vnitra ale není jisté, že se renty v dohledné době dočká. Jeho případ totiž opětovně prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a to přestože loni policie případ padělání vysvědčení odložila. Proti Zábelovi tak nyní GIBS vede trestní řízení.

„Je možné, aby v případě zahájení trestního řízení byl dotyčnému policistovi nárok na vyplácení výsluhového příspěvku podmíněně odložen do doby pravomocného rozhodnutí soudu. V případě pravomocného odsouzení za úmyslný trestný čin by pak nárok na výsluhu zanikl,“ vysvětlil Břetislav Oliva z ministerstva vnitra.

Dodal, že pokud by proti dotyčnému bylo trestní řízení vedeno až po jeho odchodu od policie, nemělo by již vliv na vyplácení výsluhy.

Hrozí mu až 10 let vězení

Nově GIBS případ šetří z pohledu podvodného jednání. Své nadřízené Zábel až dosud uváděl v omyl. Vzniklá škoda by tak měla být součtem jeho hrubého výdělku a veškerých náhrad, které mu byly od roku 1996 ­poskyt­nuty. To by znamenalo škodu velkého rozsahu rovnající se více než pěti miliónům korun.

Zábelovi by tak hrozil trest odnětí svobody v rozsahu od 5 do 10 let. „Vše je nadále v prověřování,“ naznačila mluvčí GIBS Radka Sandorová.

„Maturoval“ na zaniklé škole s mrtvým ředitelem

Při pátrání po falešném maturitním vysvědčení policisty Lubomíra Zábela ze Zlínska přišel deník Právo k několika zajímavým zjištěním. Zábel, původní profesí instalatér, se prokazoval nejen padělaným maturitním vysvědčením, ale také falzifikátem vysvědčení ze závěrečného druhého ročníku Střední školy pracujících (SŠP) ve Valašských Kloboukách.

Maturitu měl úspěšně zvládnout v roce 1988, dva roky od svého údajného nastoupení do SŠP. Škola ale oficiálně zanikla již v roce 1985.

To však nebyl jediný amatérský kiks muže, který se chtěl stát po devadesátém roce v místě svého bydliště, příhraničním městě Brumově-Bylnici, celníkem a později policistou.

Falza jsou kopiemi starých vysvědčení

Právu se podařilo zjistit, že Zábelovo vysvědčení je kopií cizího maturitního vysvědčení, a vysvědčení ze druhého ročníku školy je datováno k roku 1982. Na svých falzifikátech měl jen přepsané datum na rok 1988. Nechyběly na nich podpisy ředitele školy, třídních učitelů a předsedkyně maturitní komise. V roce 1988 však byl již ředitel školy po smrti, jedna ze zmíněných učitelek navíc mezitím změnila příjmení.

Datovat původní listiny do roku 1982, na kterých byly falzifikáty postaveny, se Právu podařilo při bádání v okresním archivu. A to na základě změny na postu ředitele školy, která je patrná nejen na Zábelově padělaném vysvědčení z roku 1988, ale především na skutečných ověřených vysvědčeních jiných studentů pocházejících z roku 1982.

Na těchto i na Zábelově listině je patrné, že ředitel školy byl uveden pouze pod výsledky prvního pololetí, ve druhém pololetí ho ve vedení školy vystřídala další kantorka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám