Hlavní obsah

Policista prodal podsvětí osobní údaje svých kolegů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražskou policií otřásá skandál, který může ohrozit i osobní bezpečnost policistů a jejich rodin. Vše zavinil jejich kolega, který tajně kopíroval policejní databáze, které podle všeho prodával kriminálnímu podsvětí. Vyšetřování probíhalo v přísném utajení.

Článek

Zprávy o nabourání databáze pražské policie kolovaly mezi kriminalisty už několik měsíců.

"Mluví se o tom, že zkopíroval i personální údaje příslušníků kriminálky i s fotografiemi a adresami. Zkopíroval prý dokonce i přísně utajené příslušníky sledovačky. Mluví se o tom, že šlo o zadluženého gamblera, který si takto opatřoval peníze na splácení dluhů," odpověděl v úterý na dotazy Práva pražský kriminalista, který si nepřál být jmenován.

Data měl doma

"Nemohl to být kriminalista. Nevím nic o tomto případě. Nevím, že by byl kdokoli z mých mužů postaven v této souvislosti mimo službu nebo musel odejít ze služby kvůli této věci," sdělil Právu šéf pražské kriminálky Ivan Smékal . Nepotvrdil ani informace Práva, podle nichž podezřelý bydlí v Praze 5 Stodůlkách a zkopírované databáze měl ve svém bytě.

Policista byl odhalen a usvědčen před třemi týdny pracovníky Inspekce ministra vnitra, kteří data našli při domovní prohlídce právě v jeho bytě.

Pracovník tiskového odboru ministerstva vnitra Petr Vorlíček potvrdil, že inspekce případ vyšetřuje. "Ředitel Inspekce ministra vnitra Miroslav Borník mně sdělil, že inspekce se případem zkopírovaných dat zabývá," řekl Právu Vorlíček. Odmítl však cokoli blíže upřesnit. "Nemohu říci víc, než jsem řekl," dodal.

Cokoli blíže upřesnit odmítl Právu i Borník. "Data se našla v bytě policisty. Nemohu se vyjádřit k informacím Práva, že došlo ke zkopírování personální databáze pražské policie. Nevím, odkud to máte," uvedl Borník.

Podle informací Práva se policista, jehož jméno inspekce utajuje, dopustil trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Pokud bude usvědčen, může mu hrozit až pět let vězení, nebo zákaz činnosti v policii, či peněžitý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám