Hlavní obsah

Policista naaranžoval vraždu kamaráda kvůli pojistce

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Když kriminalisté loni 5. srpna objevili na Sokolovsku místního podnikatele Josefa Hauera s prostřelenou hlavou, ani na chvilku nezapochybovali, že ho zabila kulka vraha. Na místě našli pouze nábojnice ráže 6,35 mm. Teď to ale vypadá, že obchodník s auty zřejmě spáchal sebevraždu.

Foto: Vratislav Konečný

Czorneboh

Článek

V průběhu vyšetřování se totiž dnes již bývalý příslušník plzeňské policejní zásahové jednotky přiznal, že manipuloval s důkazy, aby smrt 44letého Hauera vypadala jako vražda.

"Hauer se mu prý jako kamarádovi svěřil, že chce spáchat sebevraždu. Jako důvod měl uvést, že má finanční dluhy a jediný způsob, jak by z toho mohl dostat svoji rodinu a ještě ji finančně zabezpečit, by bylo vyplacení životní pojistky. Peníze ale pojišťovna vyplatí pouze v případě, že se nejedná o sebevraždu. Proto policistovi řekl, kdy a kde se zabije a požádal ho, aby to naaranžoval tak, že šlo o vraždu," řekl policejní důstojník, který má o vyšetřování případu informace.

Pistoli hodil do vody

Policista podle své výpovědi ve smluvenou dobu a na smluveném místě skutečně našel mrtvého Hauera ležet na zemi s dírou v hlavě. "Sebral pistoli a společně s dalším policistou ji hodili do přehrady v Březové u Karlových Varů, kde jsme ji později našli," dodal zdroj.

Proč policista smrt muže neoznámil kolegům a nepočkal na místě do jejich příjezdu? "Vysvětlil to tím, že chtěl kamarádovi udělat službu, o kterou ho požádal. U výslechu tvrdil, že to nebylo správné a že toho lituje," řekl policista zasvěcený do vyšetřování.

Podle názoru plzeňského státního zástupce Libora Řeřichy, který vyšetřuje trestné činy policistů, nelze jednání policisty v tomto případě jako trestný čin posuzovat. "Zvažovali jsme trestný čin návodu k sebevraždě. Tato skutečnost by mohla být kladena za vinu pouze za situace, že by poškozeného k takovému jednání přímo nabádal. To jsme ale neprokázali," uvedl Řeřicha.

Nepožádal o zastřelení?

Detektivové na propojení mezi policistou a Hauerem narazili v souvislosti s vyšetřováním fingovaných dopravních nehod a následných pojistných podvodů. "Zjistili jsme, že se oba dobře znali a měli mezi sebou různé kšefty. Když měl policista vysvětlit, jak to mezi nimi je, přišel s tím o té sebevraždě," uvedl dále zdroj.

Jeho verze o sebevraždě sice vrhla na případ jiné světlo, ale policejního radu, který smrt Hauera vyšetřuje, zatím nepřesvědčila. "Šetříme to stále jako vraždu, i když případ bude v nejbližších dnech odložen, protože nebyl zjištěn pachatel," uvedla mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová. "

Je tam ještě tolik rozporů, že nemůžeme sebevraždu jednoznačně potvrdit," doplnil jiný zdroj. Je také možné, že Hauer policistu požádal, aby ho zastřelil. "Už v minulosti s tímto úmyslem oslovil několik lidí. Sám by to totiž nedokázal, na to byl slaboch," uvedl jeden z jeho známých, který si vzhledem k choulostivosti případu přál zůstat v anonymitě.

Pokud by kriminalisté prokázali tuto variantu, byl by bývalý policista stíhán za vraždu. Ten na vlastní žádost od policie letos odešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám