Hlavní obsah

Policista měl roky týrat a pronásledovat svou družku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dlouhodobé psychické i fyzické týrání přítelkyně ze strany muže, který pracoval v té době jako policista, řeší Obvodní soud pro Prahu 9. Na lavici obžalovaných tam stanul nyní již bývalý člen pražské hospodářské kriminálky Martin B., který podle obžaloby několik let týral svou družku a i po jejich rozchodu ženu pronásledoval a vyhrožoval jí i jejímu novému partnerovi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sám jedenačtyřicetiletý policista už řady bezpečnostního sboru dobrovolně opustil a nyní pracuje jako koordinátor depa v jedné přepravní firmě. U soudu jakoukoli vinu podle informací Práva odmítl a popřel, že by se násilí na bývalé družce dopouštěl. Obžaloba má ale jasno.

Bil ji pěstí do obličeje, následkem čehož poškozené začalo krvácet z nosu a měla poranění hlavy
z obžaloby

Vše podle státního zástupce Ondřeje Šťastného začalo už v květnu 2014. Tehdy prý policista začal družku ve společné domácnosti v Praze 9 soustavně týrat nejprve psychicky, když ji i krátce po porodu dcery opakovaně vulgárně urážel a označoval ji za „neschopnou alkoholičku, která doma nic nedělá“.

Začal přítelkyni, která je vystudovaná právnička, podle žalobce zakazovat její koníčky.

Určovat jí, za jak dlouho má být z práce či z nákupu doma. Navíc už své slovní útoky postupem času údajně doprovázel i těmi fyzickými. Jednou prý do ní strčil tak silně, že při úklidu nádobí spadla do vnitřního prostoru myčky, nebo ženě dupl z ničeho nic na nohu.

Žárlivost, či lži v policejní rodině? Soudy tápou

Krimi

Své agresivní chování přitom nemaskoval ani před jejími rodiči v jejich domě při vánočních návštěvách v letech 2014 až 2016, kdy hned ženu podle státního zástupce fackoval, za což ho otec družky z domu vykázal.

V květnu 2017 pak podle obžaloby policista družku zranil krvavě poté, co po návratu z práce uviděl v obývacím pokoji rozložené žehlicí prkno a žena ho odmítla uklidit.

„Začal ji bít pěstí do obličeje, následkem čehož poškozená začala krvácet z nosu a měla povrchní poranění vlasové části hlavy,“ popsal státní zástupce v obžalobě. Žena tehdy poprvé přivolala na partnera jeho kolegy, tedy policisty.

Útoky přítele se prý ale stupňovaly a navíc se odehrávaly často před očima dcery. K tomu policista údajně nepřímo ženě naznačoval možnou hrozbu v podobě své služební zbraně, kterou nechával často ležet na viditelných místech bytu.

Deset let týral policista manželku, dostal podmínku

Krimi

Družka nakonec jeho chování a jednání nevydržela a v červenci 2017 se od policisty odstěhovala. Jenže tím to neskončilo.

Nátlak i mimo domov

Podle žalobce ženě začal znovu vyhrožovat a v červenci 2018 ji napadl. „Strčil do ní takovou silou, až upadla na zem, kde ji začal bít do hlavy teniskou, verbálně ji urážel a vyhrožoval jí zabitím,“ nastínil Šťastný.

Policistův nátlak však podle něj neprobíhal jen v bydlišti bývalé družky, ale i mimo něj nebo také přes telefon, SMS zprávy, které prý byly plné výhrůžek jí i jejímu novému příteli. Mimo jiné ženě napsal, že „přísahá na smrt dcery, že toho hajzla zničí“.

Útokům se žena údajně nevyhnula ani v práci v Praze 3, kam nastoupila v roce 2016. Chodil tam za ní i proti její vůli, až museli zasáhnout její kolegové, kteří ženu před policistou zapírali. Jednou prý proti němu musela zasáhnout i ostraha objektu. Když se s ní tedy nemohl setkat, začal ji údajně alespoň před kolegy a známými pomlouvat.

Policisté z Orlickoústecka psali léta nenávistné komentáře o islámu

Krimi

Aby pak měl nad ženou ještě větší moc, policista podle státního zástupce bezdůvodně a hlavně nezákonně opakovaně prohledával veškeré údaje o ní v různých databázích a registrech. „Tyto informace pak zneužíval proti poškozené, v srpnu 2018 jí ze své e-mailové adresy zaslal sdělení, že už zná pravdu o její dopravní nehodě na D1,“ je uvedeno v obžalobě.

Státní zástupce v textu dodal, že agresivní chování obžalovaného vedlo k vážným psychickým problémům jeho bývalé družky, mimo jiné k depresivním obtížím, ke zvýšené citlivosti, poruchám spánku a soustředění, ke ztrátě sebedůvěry i důvodným obavám o život.

Podle obžaloby se tak Martin B. dopustil zločinu týrání osoby žijící ve společné domácnosti a přečinů nebezpečné pronásledování, zneužití pravomoci úřední osoby i neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to mu nyní hrozí v případě uznání viny až osmiletý trest. Další soudní jednání je naplánováno na první polovinu prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám