Hlavní obsah

Policista měl byt napěchovaný výbušninami, evakuovali celý panelák

Právo, Radim Vaculík
Velké Hamry
Aktualizováno

Detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadrželi ve Velkých Hamrech u Tanvaldu policistu, který měl v bytě v panelovém domě větší množství chemikálií a dalších nebezpečných látek pro výrobu výbušnin. Hasiči preventivně evakuovali celý dům. Mluvčí GIBS už ale uvedla, že nebezpečí nehrozí a lidé se mohou vrátit domů.

Foto: Petr Horník, Právo

V panelovém domě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevili policisté v úterý ráno výbušné látky.

Článek

Podle mluvčí GIBS Radky Sandorové začala akce v úterý kolem 05:00.

"Zadržení podezřelého proběhlo bez jakýchkoli problémů," řekla Sandorová. Detektivové GIBS policistu Josefa Š. podle informací Práva zadrželi před domem.

V panelovém domě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevili policisté výbušniny, evakuovali 30 lidí.Video: Právo

Josefovi Š. je podle informací Práva asi 32 let a pracoval na obvodním oddělení v Tanvaldu. Podle jednoho z obyvatel domu byl nenápadným a samotářským sousedem.

Po zadržení policisté muže odvezli k výslechu, pak se s ním vrátili zpátky do domu a v současné době s ním provádějí domovní prohlídku.

Foto: Petr Horník, Právo

Hasiči evakuovali z panelového domu ve Velkých Hamrech na Jablonecku 30 lidí. Na místo přistavili i autobus.

Inspekce policistu podle informací Práva podezřívá z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

Vyšetřovatelé zatím nechtějí říct, jaké výbušniny v bytě objevili. "Vypomáháme pyrotechnikům na místě, zatím mohu jen potvrdit, že jde o silně výbušné látky. Jaké to přesně jsou, bych ještě nechtěla specifikovat,“ řekla Novinkám mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

Hasiči z domu evakuovali 30 obyvatel, autobus je dopravil na místní městský úřad.

Podle jedné ze sousedek zadrženého je přišli policisté upozornit na evakuaci mezi osmou a devátou hodinou ranní. „Řekli, že si máme vzít peníze a doklady a do 15 minut opustit byt,“ uvedla starší žena.

Výbušniny v pátém patře

Podle informací ČTK vyšetřovatelé objevili v pátém patře sedmipatrového domu silně výbušný pentrit (pentaerythrittetranitrát označovaný zkratkou PENT). Je to velmi silná výbušnina. Podle informací Práva by v případě exploze mohlo dojít i ke zničení celého panelového domu.

Pentrit je výbušnina, kterou se neúspěšně pokusil v prosinci 2001 použít terorista Richard Reid s údajnými vazbami na teroristickou síť Al-Káida. Trhavinu propašoval v botě na palubu letadla mířícího z Paříže do Miami.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám