Hlavní obsah

Policista, který nabízel fotky mrtvého Svobody, byl propuštěn

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, ads, jt

Policista z Kostelce nad Černými lesy, který nabízel k prodeji fotky mrtvého skladatele Karla Svobody, byl v pátek propuštěn. Ve čtvrtek se podpraporčík A.S. k činu přiznal a inspekce nyní navrhuje obvinit ho ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Policistovi je 22 let.

Článek

Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí šest měsíců až tři roky vězení, nebo zákaz činnosti.

Podle informací TV Nova nadřízený policisty, když se dozvěděl, že fotky "vynesl" jeho pdořízený, zkolaboval. "Psychicky neunesl tu situaci, která tam je. Dali jsme mu sedativa," řekla Nově mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Svoboda spáchal sebevraždu ve svém domě v Jevanech, který patří k obvodnímu oddělení v Kostelci nad Černými lesy.

"Hlídka z tohoto oddělení sem byla vyslána operačním střediskem poté, co na linku 158 událost oznámil soused Svobodových z Jevan. Měla jenom zjistit situaci na místě a dát zprávu operačnímu, jestli je hlášení pravdivé. V žádném případě neměli nic fotit," vysvětlil Právu důvěryhodný zdroj. Teprve po těchto policistech na místo přijela výjezdová skupina s technikem.

Fotografie mrtvého skladatele posléze nabídl médiím člověk, který se představil jako soused Svobodových. [celá zpráva]

Na místě vůbec nezasahoval

Podle státního zástupce Prahy - východ Františka Krejčího policista, který fotky prodal, na místě tragédie vůbec nebyl. Fotografie si měl stáhnout ze služebního počítače. "Nejde o policistu, který by se přímo podílel na vlastních prvotních úkonech na místě úmrtí Karla Svobody," zdůraznil Krejčí s tím, že podezřelý služebně patří pod okresní policejní ředitelství v Kolíně.

Státní zástupce zřejmě rozhodne až příští týden

Žalobci zatím návrh inspekce nedostali, očekávají však doručení ještě během pátku. "Bude-li tento návrh podán a bude-li obsahovat dostatek podkladů, je předpoklad, že státní zástupce rozhodne ve věci během několika dnů," uvedl Krejčí.

Šéf kolínské policie František Churý kvůli případu odjel do Prahy, kde bude jednat s inspekcí ministerstva vnitra a se státním zastupitelstvím.

Selhání systému, nebo člověka?

Nezávisle na inspekci na případu pracují i lidé z odboru vnitřní kontroly středočeské krajské policejní správy. "Případ si od nás převzali (inspekce - pozn. red.) kompletně celý a zakázali nám na tom dále dělat, ale součinnost mezi námi pokračuje," řekla Právu zástupkyně vedoucího tohoto odboru Věra Čurdová.

Podle ní je dvojí šetření způsobeno tím, že inspekce věc šetří na základě trestního oznámení Venduly Svobodové jako podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, zatímco její odbor věc prověřuje pro potřeby ředitele středočeské policie. Ten má nad všemi policisty zasahujícími na místě činu kázeňskou a personální pravomoc. Jedině on tedy může viníka od policie vyhodit.

Odbor vnitřní kontroly také prověřuje všechny možnosti úniku fotografií, protože zkoumá možnost systémové chyby.

Ministr vnitra Ivan Langer v minulých dnech řekl, že pokud se podaří prokázat, že policista opravdu snímky pořídil a prodal, nemá u policie co dělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Svobodovi kolegové: je to obrovská ztráta

Nedělní smrt skladatele Karla Svobody překvapila všechny jeho spolupracovníky. Svoboda se v neděli odpoledne podle verze policie zastřelil ve svém době...

Výběr článků

Načítám