Hlavní obsah

Policista, který kryl kolegy, dostal podmínku

– FRÝDEK-MÍSTEK
Právo, Aleš Honus

Půlroční trest vězení, podmíněně odložený na 18 měsíců, a tříletý zákaz působení u policie vyměřil Okresní soud ve Frýdku-Místku policistovi z Jablunkova na Frýdecko-Místecku Romanu Byrtusovi.

Foto: Karel Novotný
Článek

Podle obžaloby se policejní inspektor snažil loni v červnu pomoci svým dvěma kolegům, kteří byli podezřelí z krádeže historických válečných medailí. Jedním z nich byl i syn okresního policejního ředitele, Václav Habrnál mladší. Byrtus místo toho, aby sepsal protokol o trestním oznámení, které učinil muž, údajně okradený při domovní prohlídce, kontaktoval Habrnála.

Byrtus se proti rozsudku odvolal. Hájil se tím, že údaně okradený muž nepřišel učinit trestní oznámení, netrval na sepsání protokolu a dokonce si nebyl ani jistý, zda medaile neztratil sám. "Nikoho jsem nechtěl krýt," řekl novinářům a odmítl rozsudek komentovat. Na rozsudek neměla vliv ani skutečnost, že Václav Habrnál a Kazimír Heczko byli před měsícem obžaloby zproštěni.

Státní zástupce není s trestem spokojený

Státní zástupce Alois Dlouhý si ponechal lhůtu pro případné odvolání. "Nejsem spokojen s výší trestu, který je na samé spodní hranici sazby. Vždyť jde o dva trestné činy," řekl Dlouhý.

Policista Roman Byrtus je kromě toho stíhán i pro další, obdobnou trestnou činnost, ze které se bude před soudem zpovívat v následujících týdnech. "Podobně totiž postupoval i v případu jiného policisty, který je podeřelý, že při ohledání místa činu měl o dcizit peníze," dodal státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám