Hlavní obsah

Policista dostal za zmlácení zraněného motorkáře podmínku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Devětadvacetiletý bývalý policista Daniel Jonáš dostal v úterý dvouletý podmíněný trest za to, že loni zmlátil a zkopal ležícího, spoutaného a zraněného motorkáře, který předtím ujížděl před policejní hlídkou. Jonáš dostal také pětiletý zákaz činnosti. Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud, verdikt je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Daniel Jonáš odchází od úterního jednání.

Článek

„Důkazy jsou zcela jednoznačné,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Tomáš Stuchlík, který tak zamítl Jonášovo odvolání proti předchozímu rozsudku. Jonáš přišel s verzí, že se při nehodě udeřil do hlavy a na nic si údajně nepamatuje. Pro Stuchlíka byl ovšem zásadní videozáznam z bezpečnostní kamery.

Zraněného motorkáře policista místo ošetření kopal. Reportáž ČT ze září 2014Video: Česká televize ČT24

Stuchlíkův senát svým rozhodnutím zrušil předchozí rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, který Jonáše sice uznal vinným, ale upustil od jeho potrestání, proti čemuž se odvolal jak Jonáš, tak i státní zástupce. Podle původního rozsudku bylo samotné projednání případu pro Jonáše dostatečným trestem. S tím se ale odvolací soud nespokojil a Jonáše potrestal, byť nižší než zákonnou sazbou. Za zneužití pravomoci veřejného činitele je v tomto případě rozpětí mezi třemi a deseti lety vězení.

Stuchlík ovšem zohlednil fakt, že Jonáš „evidentně nezvládl zátěž plynoucí ze situace a jednal v afektu“. Navíc je to první policistovo setkání s trestním zákonem.

Pětiletý zákaz činnosti pak Jonáš obdržel proto, že člověk s takovým jednáním nemá u policejního sboru co dělat.

K incidentu došlo loni v srpnu na pražském Chodově. Dvojice policistů chtěla zkontrolovat motorku, její řidič však před nimi začal ujíždět. Později vyšlo najevo, že neměl řidičský průkaz.

Honička netrvala dlouho, po chvíli motorka i policejní auto narazily do pouliční lampy. Náraz mladíka vymrštil do vzduchu a poté zůstal s vážnými zraněními ležet na zemi. Jonáš k němu vzápětí přišel, nasadil mu pouta a několikrát do něj kopl a dvakrát ho udeřil pěstí do hlavy.

Mladý motorkář i oba policisté skončili v nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám