Hlavní obsah

Policista chtěl 20 milionů za informace ze spisů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektiv pražské hospodářské kriminálky si chtěl údajně přivydělat na tom, že má přístup k informacím z kauzy týkající se obchodování s nelegálními přípravky. Podle informací Práva mělo jít mimo jiné o produkty na bázi viagry. Kriminalista prý za vytipovanými vyšetřovanými lidmi poslal prostředníka, který jim nabízel poskytnutí detailů ze spisu i informace o plánovaných úkonech v případu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za tyto ‚služby‘ pak policista přes svého prostředníka požadoval až dvacet milionů korun,“ sdělila Právu mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová.

Bývalý norský elitní detektiv dostal 21 let za drogy a korupci

Evropa

Detektiv žádal úplatky v období od července 2016 do předloňského září. Podle zjištění Práva ale nakonec nedostal ani korunu, zato si vysloužil obvinění a 11. srpna jej GIBS navrhla obžalovat.

„Vyšetřovatelé navrhli podat obžalobu na policistu a civilní osobu pro zločin přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. V případě prokázání viny policistovi hrozí až dvanáctiletý trest,“ uvedla Nguyenová.

Švachula obviněn i v kauze úniků informací od policie

Krimi

Spis už inspekce předala žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který rozhodne, zda případ pošle k soudu.

Výběr článků

Načítám