Hlavní obsah

Policista a celník se zpovídají z loupežného přepadení

– PLZEŇ
Právo, her

Pět ze šestice mužů obžalovaných z loupeže a někteří i ze zneužití pravomoci veřejného činitele stanulo v pondělí před Krajským soudem v Plzni. Všichni jsou ohroženi 5ti až 12letými tresty.

Foto: Petr Hejna ml.

Jakub Mareš

Článek

Žalobce všechny viní z toho, že se domluvili na přepadení vietnamské podnikatelky v Domažlicích, k němuž skutečně 22. dubna letošního roku kolem 10:15 hodin došlo.

Podle spisu tak měl Petr Nosek (35) celou akci připravil, Tran Van Quang (35) natypoval oběť, další vietnamský příslušník Le Quang Hai (34) měl řídit jeden ze dvou osobních vozů, jimiž se skupina do Domažlic dostala. René Djurčevič (35) s Quangem pak hlídkovali před obchodem, kde se loupežné přepadení uskutečnilo.

Hlavními aktéry přepadení byli pprap. Radomír Bada (33) a celník Roman Novák (35), kteří vešli v uniformách do vytypovaného obchodu s tím, že jdou provést kontrolu cestovního pasu vietnamské podnikatelky. Ženu však spoutali a zamkli v zadní části obchodu, který pak prohledali a odcizili téměř půl miliónu v českých bankovkách a eurech, s tím, že po akci se peníze rozdělí mezi všechny zúčastněné.

K tomu ale už nedošlo, neboť při odchodu z místa činu byli všichni zajištěni. Stalo se tak na základě dlouhodobého monitoringu celé skupiny.

Před soudem mlčí

Nosek s Badou a Novákem, kteří tvrdí, že nic nespáchali, podobně jako v přípravném řízení zachovali i před soudním senátem bobříka mlčení. Jen Djurčevič přiznal, že ho Quang požádal, aby půjčil auto a pak s ním a obžalovaným Haiem odjel z Ústí n. Labem na západ Čech.

To potvrdil i Quang, který vůbec nechápal, proč byl na domažlickém náměstí pak zadržen. "Jel jsem tam s Haiem proto, že jsme společně chtěli u hranic najít místo na podnikání," uvedl nyní.

Protože se v pondělí Hai z jednání kvůli nemoci omluvil, soud odročil po výslechu všech obžalovaných další jednání na úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Policistu s celníkem čeká za loupež soud

Až dvanáct let vězení hrozí policistovi a celníkovi, kteří v dubnu přepadli v Domažlicích vietnamský krámek a prodavače připravili o půl miliónu korun. Státní...

Výběr článků

Načítám