Hlavní obsah

Policie znovu prověří postup znalců v kauze Kramného

Ostrava

Policie bude v kauze Petra Kramného, který byl odsouzen k 28letému trestu za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru, znovu prověřovat postup znalců obžaloby. Rozhodlo o tom Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kramný u Okresního soudu v Ostravě

Článek

Informaci potvrdil ve čtvrtek šéf krajských žalobců Libor Malý. Jde o jednu z vedlejších větví případu. Pravomocného rozsudku za dvojnásobnou vraždu se rozhodnutí netýká.

Na vývoj v případu upozornil v prohlášení spolek Šalamoun, podle něj se rozhodnutí dotýká řízení, které se vedlo proti znalcům obžaloby. Týká se i znaleckého ústavu Oddělení soudního lékařství Nemocnice České Budějovice, které vypracovalo revizní znalecký posudek.

„Tento znalecký ústav nikdy nebyl zapsán v Ústředním věstníku ČR. Dále je nutno konstatovat, že znalecký posudek v trestní věci Petra Kramného byl teprve třetím znaleckým posudkem v trestním řízení, který tento ústav vypracoval," uvedl spolek.

Kramný neuspěl s žádostí o jiné soudce

Krimi

„Mohu potvrdit, že zastupitelství na základě podnětu přezkoumalo postup podřízeného státního zastupitelství, které vykonává dozor nad prověřováním týkajícím se vyhotovených znaleckých posudků použitých v kauze odsouzeného Kramného, a dospělo k závěru, že rozhodnutí policie o odložení věci bylo předčasné," sdělil Malý.

Dodal, že žádné další údaje k případu s ohledem na okolnosti vyšetřování státní zastupitelství sdělovat nebude.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný u vrchního soudu. Archivní videoVideo: Novinky

Policie se postupem znalců zabývala už dříve. Dospěla k rozhodnutí, že zákon neporušili, a případ odložila. Rozhodnutí už bylo pravomocné. Nyní se policie bude okolnostmi vzniku posudků zabývat znovu. Nemá to spojitost se samotným případem vraždy.

„Nic o tom nevím. Kmenového případu dvojnásobné vraždy se to nijak netýká," řekl žalobce Vít Legerský, který dozoroval hlavní případ vraždy.

Znalci měli křivě vypovídat ve prospěch Kramného, dostali podmínku

Krimi

Soudy se už zabývaly i činností znalců obhajoby Igora Fargaše a Radka Matlacha. Byli odsouzení za zkreslený znalecký posudek v kauze Kramného. Soud jim uložil podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Podle soudkyně Petry Ritterové oba vědomě zkreslili závěry posudku ve prospěch obžalovaného.

Podle rozsudku krajského soudu Kramný zavraždil příbuzné v egyptském hotelu elektrickým proudem v létě 2013. Během procesu se snažil senát přesvědčit, že všichni trpěli zdravotními problémy. Rodina se podle něj stala obětí otravy.

Tečka v případu vraha Kramného. Vina byla prokázána, konstatoval Ústavní soud

Krimi

Znalci Matlach a Fargaš tuto verzi potvrdili v posudku, a podle obžaloby tak nepravdivě svědčili v Kramného prospěch. Posudek obou znalců jiní odborníci zpochybnili s tím, že obsahuje tak závažné chyby, že svědčí buď o naprostém amatérismu, nebo úmyslném jednání.

Kramný byl za vraždu své manželky a dcery na dovolené v Egyptě odsouzen k 28 letům vězení. Obžaloba vycházela z posudku expertů ostravského ústavu soudního lékařství, podle nichž Kramný svou ženu a dceru zabil elektrickým proudem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám