Hlavní obsah

Policie znovu obvinila advokáta Teryngla z vydírání

Právo, Radim Vaculík
PRAHA
Aktualizováno

Protikorupční policie koncem ledna již podruhé obvinila advokáta Jiřího Teryngla z vydírání podnikatele Martina Ulčáka. Společně se známým advokátem jsou znovu stíháni také bývalý spolumajitel zkrachovalých kladenských hutí Poldi Marko Stehlík a slovenský podnikatel Vladimír Mošovský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel

Článek

Stíhání se znovu týká předloňského tři čtvrtě miliardového obchodu s cigaretami, při kterém známý advokát a zbylá dvojice obviněných údajně donutili Ulčáka podepsat směnku na 80 miliónů korun.

Právu to v pátek potvrdil sám Teryngel s tím, že obviněn byl 23. ledna. Všem třem mužům hrozí pět až 12 let vězení.

Vše se prý odehrálo na společných schůzkách v rámci zmíněného velkého obchodu s cigaretami. Teryngel a Mošovský údajně požadovali po firmě Atlanta Safe vedené Ulčákem za prodej svých cigaret pořizovací cenu 750 miliónů korun a k tomu další peníze navíc. Podle Ulčáka od něj nejprve žádali přihodit 300 miliónů, nakonec vše skončilo u 80 miliónů.

„Ta listina byla sice označena jako směnka na 80 miliónů, ale vůbec nesplňovala náležitosti směnky, což potvrdil i soud. Navíc její sepsání byl Ulčákův nápad. Veškerá iniciativa vycházela od samého počátku od něj, proto odmítám, že bych jej vydíral,“ uvedl Teryngel.

Své obvinění od počátku pokládá za účelové. „Z naší strany žádný nátlak nebyl,“ dodal.

Ulčák: Mohli jsme přijít o všechno

„Tady ale nešlo jen o tu směnku, ale i o další věci. Řekli nám, že jestli nepřistoupíme na jejich podmínky, tak jejich firma Letka Team půjde do konkurzu a my přijdeme o zboží i o obrovské peníze,“ řekl Právu v pátek Ulčák, který byl při jednáních s Terynglem vybaven od policie záznamovou technikou.

„Oznámení o tom, že Letka půjde do konkurzu, není žádným vydíráním, to je splnění zákonné povinnosti a žádná výhrůžka,“ komentoval své obvinění již dříve Teryngel.

Policisté si v této souvislosti na Teryngla vyšlápli už loni v září, kdy jej za stejný skutek obvinili poprvé. Žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze se ale s názorem kriminalistů neztotožnil a advokátovo stíhání zrušil s tím, že v něm nespatřuje trestný čin. Podle jeho závěrů bylo usnesení policie neodůvodněné a dokonce nezákonné.

Terynglovi nadále zůstává i obvinění z krácení daně ve výši sto miliónů korun, které se opět týká onoho obchodu s cigaretami, v němž jako advokát zastupoval společnost Letka Team. Tam mu hrozí rovněž až 12 let vězení.

Tento případ ovšem zůstal stát na mrtvém bodě, protože policie podle zjištění Práva ve věci v současnosti nečiní žádné kroky a čeká na to, až Ústavní sodu rozhodne o Terynglově stížnosti podané proti jeho stíhání. Ústavní soudci tak zatím neučinili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám