Hlavní obsah

Policie zná identitu vrhačů kamení na Topolánka, šlo prý o akci na objednávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Policisté zatím nedopadli útočníky, kteří v pátek trefili kamenem předsedu ODS Mirka Topolánka do hlavy. Majitele tmavého passatu, kterým do Hustopečí na Břeclavsku, kde se incident odehrál, čtveřice mužů dorazila, však již znají. Během dne pak policie určila policie i identitu dalšího útočníka. Podle neověřených informací se jednalo o akci na objednávku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Topolánek s ošetřenými rankami po kamení na obličeji

Článek

Registrační značku auta ohlásili policistům svědkové incidentu. Policisté zmobilizovali hlídky na nedaleké dálnici, útočníkům se ale podařilo z místa činu odjet. V sobotu ráno už dálniční policie po vozidle nijak systematicky nepátrala. Kriminalisté podle břeclavská policejní mluvčí Alice Čechové nyní volí jiné metody pátrání po pachatelích.

Televizi Nova se přihlásil jeden údajný útočník a prohlásil, že šlo o akci na objednávku. Skupina měla prý způsobit jen rozruch, ne někoho zranit.

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

"My jsme žádnou ochranku neměli, žádnou ochranku dělat nebudeme, program nerušíme. Nemám pocit, že bychom měli cokoliv měnit," řekl v sobotu Topolánek. Událost v Hustopečích označil za "nehodu po cestě".

"Je to otázka obecné bezpečnosti. Nikdy nemůžete vyloučit, že někdo z různých důvodů bude někomu ubližovat. Já chci, aby tady fungovala bezpečnost pro všechny, nejenom pro politiky," uvedl Topolánek.  

Topolánka napadli na koupališti v Hustopečích čtyři mladí muži. Zasáhli jej kamenem do hlavy a způsobili mu tržnou ránu na čele. Šéf ODS se nechal na místě ošetřit a pokračoval v naplánovaném programu. [celá zpráva]

Občanští demokraté ještě v pátek podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Tvrdí, že útočníci ohrozili také další lidi, kteří byli kolem Topolánka, a to včetně dětí. Podle představitelů ODS šlo nejspíš o připravenou akci. "Byl to evidentně cílený útok. Bylo to adresováno Mirku Topolánkovi," uvedl mluvčí strany Martin Kupka.

Topolánek je jihomoravským lídrem ODS pro podzimní sněmovní volby. Region objíždí s programem nazvaným Léto s Topolem. Dnes se chystá na tenisový turnaj a dětský den v Brně, v neděli zamíří do Němčiček na Břeclavsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám