Hlavní obsah

Policie získá zpět právo na výpisy hovorů, ale pravidla budou přísnější

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivům by se měla vrátit možnost žádat po telefonních operátorech informace o tom, kdo si s kým volal, jak dlouho a odkud. Podmínky pro takové dotazy ale mají být pro policii tvrdší než dřív, zákon má totiž jednoznačně stanovit trestné činy, u kterých to bude možné, a kriminalisté také budou muset prokázat, že požadované informace nemohli sehnat jiným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Policie od operátorů může získat data podle nichž lze monitorovat pohyb osob. Ilustrační foto.

Článek

Počítá s tím novela zákona o elektronických komunikacích, kterou v uplynulých dnech dokončilo ministerstvo vnitra, a která reaguje na nález Ústavního soudu. Ten letos v květnu konstatoval, že policie tento institut prolamující právo na soukromí zbytečně nadužívá a nekompromisně ho zrušil.

Policie tím do značné míry oslepla a resort vnitra začal okamžitě pracovat na nové legislativě. Povinnost operátorů uchovávat tzv. doprovodné údaje o telekomunikačním provozu a předávat je policii totiž zároveň členským státům EU ukládá směrnice Evropské komise.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka teď novela zákona uloží operátorům povinnost uchovávaná data řádně zabezpečit proti jejich zneužití a zároveň přesněji určí, že data mají uchovávat po dobu půl roku.

„Novela trestního řádu pak omezuje možnost vyžadovat provozní a lokalizační údaje pouze pro účely trestního řízení vedeného pro úmyslný trestný čin s horní hranicí trestní sazby nejméně tři roky,“ řekl k tomu Právu Novák.

Kromě toho pak zákon vyjmenovává další konkrétní trestné činy, které by policie bez možnosti citlivé údaje o uskutečněné komunikace prakticky nebyla schopna vyšetřit, a u kterých by jí tak tato možnost měla také zůstat.

„Jde např. o nebezpečné vyhrožování a pronásledování, šíření poplašné zprávy nebo podněcování k trestnému činu,“ přiblížil Novák.

Novela, kterou ministerstvo tento týden odeslalo do meziresortního připomínkového řízení, také oproti předchozímu stavu upřesňuje, které orgány mají oprávnění po operátorech výpisy požadovat.

 Policisté budou žádat o údaje přes státní zástupce

Důležitou změnou je pak podle Nováka i důraz na dodržování zásady, že tento prostředek trestního práva má být použit pouze v případě, že sledovaného cíle nemůže policista dosáhnout jiným způsobem, a to méně narušujícím soukromí. Žádosti o lokalizační a provozní údaje také bude muset podle představ vnitra policista podávat prostřednictvím státního zástupce.

„Zavedení této povinnosti by mělo vést na jedné straně k větší odpovědnosti státního zástupce při podávání návrhu na vydání příkazu a na druhé straně umožní soudu náležitě vyhodnotit důvody k jeho vydání,“ poznamenal Novák.

Loni si policie podle dřívějších vyjádření svého šéfa Petra Lessyho vyžádala údaje k 86 tisícům telefonních čísel, přičemž tento počet se týkal necelých 11 tisíc vyšetřovaných případů.

Kritiku za zneužívání a nadužívání možnosti vyžadovat si tyto výpisy ale policejní prezident odmítl, podle něj je vysoký počet dán tím, že podezřelí mají hned několik mobilních telefonů a ještě více SIM karet, které průběžně mění.

Reklama

Výběr článků

Načítám