Hlavní obsah

Policie zatkla uhlobarona Koláčka

Novinky, Aleš Honus, Právo
OSTRAVA

Policie v pátek zatkla majitele Ostravsko-karvinských dolů Viktora Koláčka. Spolu s ním byl zatčen i bývalý místopředseda představenstva OKD Jan Przybyla. Podle informmací Práva jsou oba obviněni z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku.

Foto: archiv
Článek

Obvinění mají kriminalisté připraveno i pro předsedu dozorčí rady OKD Petra Otavu. "Jde o to, že podezřelí zneužívali svého vlivu a personálního propojení mezi různými společnostmi. Uzavírali smlouvy, které byly výhodné pro jednu společnost a nevýhodné pro jinou," uvedl Karel Kalda z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství.

Bližší informace odmítl s ohledem na probíhající vyšetřování sdělit. Dodal, že manažeři byli zatčeni v Ostravě v dopoledních hodinách. "Nyní probíhá 48hodinová lhůta, ve které může být podán návrh na vzetí do vazby. Jak ale bude postupováno v tomto případě, zatím nechci předbíhat," řekl Kalda.

Primátor Karviné: Těžko říct, kdo za tím stojí

"Podle mne to je nějaký účelový rachot, někdo si na něco vzpomněl z minulosti. Przybyla už přece několik let v žádných funkcích nefiguruje. Těžko se mi k tomu vyjadřuje, protože nemám dostatek informací. Ale pokud někdo vytáhl něco starého, může to být účelová záležitost, například s připravovanou doprivatizací OKD. Věci kolem Koláčka už byly v minulosti několikrát prošetřovány a odloženy. Takže nyní to nepovažuji za nic zásadního," řekl Právu předseda Koordinačního odborového orgánu OKD Miroslav Syrový.

"Myslím si, že to v žádném případě nemůže mít dopad na ekonomickou situaci na Karvinsku," řekl primátor Karviné Antonín Petráš. Dodal, že zatčení šéfů OKD a jeho dopady zatím nechce hodnotit. "Je to velice předčasné, vždyť o důvodech jeho zatčení nevím nic. Pokud ale vím, proti Koláčkovi byla už v minulosti vedena řada útoků. Těžko říct, kdo za tím teď stojí," řekl Pertráš.

OKD součástí impéria Karbon Invest

OKD jsou součástí Koláčkova impéria Karbon Invest. Sám Koláček sedí podle obchodního rejstříku v řadě společností jako například Metalimex nebo akciovce KOP. Součástí Koláčkova impéria jsou i další firmy, jež podnikají ve stavebnictví, strojírenství, dopravě, ale také 44 tisíc bytů a luxusní hotel v Tatrách. Jen cena OKD by se při prodeji pohybovala asi kolem deseti miliard korun.

OKD je největší česká firma, zabývající se těžbou černého uhlí, výrobou koksu a dalšími vzájemně navazujícími výrobami převážně na Ostravsku a Karvinsku. Firma má za sebou dlouhou historii, těžba uhlí na Ostravsku byla zahájena již před více než 200 lety.

V dnešní době patří OKD mezi strategicky nejvýznamnější a největší české společnosti. Svou roční produkcí cca 13 miliónů tun uhlí pokrývá asi 20 procent celkové tuzemské spotřeby primárních energetických zdrojů.

Kdo je Viktor Koláček

Koláček se narodil roku 1952 v Petřvaldu u Karviné. Začínal jako technik v Dole ČSM OKD ve Stonavě na Karvinsku. Po roce 1990 jej zaměstnanci zvolili ředitelem. V roce 1997 zprivatizoval se dvěma společníky svou první velkou uhelnou společnost Českomoravské doly. Od té doby se jeho majetek zvětšil o podíly v desítkách firem.

V prvním pololetí roku 2003 v OKD pracovalo 17 789 zaměstnanců. Rozhodujícím vlastníkem těžební firmy OKD je právě soukromá akciová společnost Karbon Invest, která drží 50,02 procenta akcií. Fond národního majetku má 45,88procentní podíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám