Hlavní obsah

Policie zasahuje v sídle ČEZ, jde po jednom ze zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahuje v sídle ČEZ. Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej uvedl, že se provádějí úkony trestního řízení. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž zásah potvrdil s tím, že přímo firmy netýká. Podle zjištění Práva se jedná o prověřování krácení daní mezi několika firmami, mezi nimiž ale ČEZ není. Pojítkem je pouze zaměstnanec společnosti.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž k policejnímu zásahuVideo: Aktu.cz

 
Článek

Ibehej Novinkám bez dalších podrobností sdělil, že na místě v úterý probíhají úkony trestního řízení. Jakého případu se týkají a na kterých místech kriminalisté zasahují, policie neupřesnila. „Více informací v tuto chvíli poskytovat nebudeme,” dodal Ibehej.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž potvrdil, že policisté prohledávají kanceláře firmy. Vyšetřování se ale podle něj společnosti přímo netýká.

Kauza se má týkat krácení daní

Na postup policejního protimafiánského útvaru dohlíží Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ), podrobnosti žalobci rovněž nesdělili. „S ohledem na probíhající úkony a neveřejnost přípravného řízení není možné k věci poskytnout bližší informace,” sdělil Právu mluvčí MSZ Aleš Cimbala.

ČEZ a Westinghouse podepsaly smlouvu za miliardy o modernizaci Temelína

Ekonomika

Vyjádření mluvčího ČEZ Kříže koresponduje se zjištěním Práva, podle kterého je důvodem zásahu prověřování rozsáhlé daňové kriminality, na které se měl podílet i jeden ze zaměstnanců společnosti. Podle informací redakce policisté provádějí prohlídky kanceláří ČEZ, kde podezřelý zaměstnanec pracuje, i jinde domovní prohlídky.

Zadrženo několik osob

Podle důvěryhodného zdroje Práva seznámeného s kauzou kriminalisté dokonce měli zadržet i několik lidí. „Jde o počet blížící se deseti lidem, kde by mělo dojít k zadržení,“ řekl Právu zdroj.

Bulhaři znovu přezkoumají prodej majetku firmy ČEZ

Ekonomika

„Případ se týká krácení daní mezi několika společnostmi včetně zahraničních, jde o větší řetězec firem, ale ani jedna nemá spojitost s ČEZ. Tím spojením s ČEZ je jeho zaměstnanec, který se na tom krácení daní měl podílet a část věcí měl řešit i přímo z kanceláře ČEZ, v níž pracoval,“ upřesnil důvěryhodný zdroj.

Doplnil, že možné korupce, jak uvedl server Idnes, který na zásah policie upozornil, se zátah netýká.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám