Hlavní obsah

Policie zasahovala na Policejním prezidiu, vnitru a obraně

• Aktualizováno

Policie v úterý zasahovala v objektech Policejního prezidia, Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany. Podle serveru Euro.cz se akce týká kontraktů na počítačové programy. Podle informací Práva jsou mezi dodavateli například firmy Autocont nebo T-Mobile. Zadržen však nikdo nebyl, policisté pouze sbírají důležité důkazy.

Budovy ministerstva vnitra a obrany v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Vrchní státní zastupitelství v Praze případ potvrdilo s tím, že probíhají domovní prohlídky v objektech Ministerstva obrany, Generálního štábu AČR a Policejního prezidia.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra Centrotex

„Případ se týká prověřování vybraných veřejných zakázek resortů Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra, a to na základě vydaných soudních příkazů. Úkony trestního řízení jsou prováděny Národní centrálou proti organizovanému zločinu v součinnosti s vojenskou policií,“ uvedl státní zástupce Miloš Klátik.

Podle něj policisté provádějí prohlídky také ve firmách a u některých soukromých osob. „Předmětné úkony mají především za cíl zajistit důkazy pro probíhající prověřování, a zatím není rozhodováno o trestním stíhání konkrétních osob,“ konstatoval Klátik.

Licence k produktům Microsoftu

Podle zjištění Práva se policie zajímá o rámcovou smlouvu na pořizování licencí k produktům firmy Microsoft, kterou ministerstvo vnitra podepsalo s celkem pěti dodavateli 1. prosince 2014. Tehdy resort vedl Milan Chovanec (ČSSD), ale kontrakt za jeho úřad podepsal vrchní ředitel sekce provozu informačních a komunikačních technologií Miroslav Tůma.

Smlouva byla na dobu určitou na čtyři roky anebo do vyčerpání maximální částky, která podle textu kontraktu zveřejněném na stránkách vnitra činí 4,6 miliardy korun.

Zmíněnými dodavateli uvedenými v této smlouvě měli být Software ONE Czech Republic s.r.o., dále bratislavská Exe s.r.o.,  pak také pražská firma Servodata a.s., ostravská Autocont CZ a.s. a rovněž společnost T-Mobile Czech Republic a.s.

Policisté zašli i do T-Mobilu

Mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová v úterý Právu potvrdila, že policisté zamířili i do pražského sídla tohoto mobilního operátora.

„Ano, byli i u nás. Poskytli jsme jim součinnost. Zatím si nikoho k podání vysvětlení nezvali, ale patrně k tomu dojde. Víc informací nemáme, jen to, že proběhlo šetření,“ uvedla Kemrová.

Na dotaz Práva potvrdila, že se policisté zajímali o citovanou rámcovou smlouvu na produkty Microsoftu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra Centrotex

Podle šéfky pražských vrchních žalobců Lenky Bradáčové se úterní akce policejních složek týká jen zajištění důkazů pro trestní řízení a nikoli zadržení konkrétních lidí. „Dnes v žádném případě nebude zatýkání ani obvinění,“ uvedla Bradáčová. Více se k věci odmítla nad rámec vydané tiskové zprávy vyjádřit.

Ministr svolává náměstky

„Mohu potvrdit, že policie zasahovala v jedné z budov ministerstva vnitra,“ řekl v úterý Právu ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (ANO) s tím, že nejde o budovu na Letné, kde má on sám kancelář.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva obrany v Praze

Během úterního odpoledne doplnil, že se věc týkala IT úseku ministerstva a výslechu tamního pracovníka z kanceláře v budově Centrotex na pražské Pankráci.

„Nebyl to žádný zásah v pravém slova smyslu. Policisté pouze provedli úkon, který trval velice krátce - vyžádali si konkrétní podklady a pozvali jednoho zaměstnance na podání vysvětlení na služebnu, což se již uskutečnilo,“ řekl Právu Metnar.

Uvedl, že zatím neví, o jaké smlouvy se policie zajímala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám