Hlavní obsah

Policie zadržela vora v zakoně, kvůli vízům vydíral další zločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové protimafiánského útvaru v únoru zadrželi a obvinili dva cizince kvůli násilnému vydírání. Jedním z nich je Rus, který je takzvaným vorem v zakoně, což je boss v ruském podsvětí. Druhým je Armén. Oba muži měli vydírat další zločince, kteří jim neobstarali víza do ČR. Policie o kauze informovala v pátek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vše začalo podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka již před rokem. Detektivové v té době pracovali na případu organizované skupiny pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu, která se pohybovala v Praze a Karlových Varech již od roku 2013.

Šéfem skupiny je 53letý Rus narozený v Gruzii, jenž v ČR žije legálně od roku 2012. Kriminalisté ho považují za vora v zakoně, tedy bosse ruského podsvětí. „Skupina měla podle detektivů řadu podezřelých aktivit. Jejich činnost byla dobře organizovaná a velký důraz byl kladen na to, aby veškerá činnost byla tzv. „v mezích zákona“ nebo byla obtížně odhalitelná,“ informoval Hanták.

Chyby se však mafián dopustil loni, když se vložil do řešení problému s povolením vydání víza pro pobyt Rusů z Gruzie v ČR. Podle policie ovšem lidé, kteří tato víza měli zařídit a obstarat, svou část dohody nesplnili. Na řadu tak přišla násilná vyděračská akce organizovaná vorem v zakoně a jeho podřízenými. Jak přesně tato akce vypadala, ale policie neřekla.

Zásah odstartoval kontroly

Po dalším vyšetřování přišlo na řadu zadržení podezřelých, které se odehrálo 16. února v Praze 2 a 9. Zásahovkou byl zadržen vor v zakoně a 32letý Arménec.

„Později byli obviněni z vydírání, spáchaného formou spolupachatelství. Měli se ho dopustit jako organizovaná skupina. Oba obvinění jsou stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Detektivové zároveň podezírají z uvedeného trestného činu i Ukrajince, ročník narození 1980, který se nenachází na našem území a detektivové po něm pátrají,“ konstatoval Hanták.

Policisté v rámci tohoto případu provedli také kontroly pobytu cizinců na našem území. Zaměřili se především na místa, kde se mohli pohybovat kumpáni zadrženého bosse.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

„Kontroly odhalily 42letého občana Ukrajiny, který se za pomoci padělaného cestovního dokladu vydával za občana Polska. Tuto osobu si na místě převzali kolegové z cizinecké policie k dalšímu opatření,“ uzavřel Hanták s tím, že případem se detektivové dále zabývají.

Reklama

Výběr článků

Načítám