Hlavní obsah

Policie zadržela v Brně dva Srby s falešnými dolary za tři milióny korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva Srby zadržela zásahová jednotka v Brně ve chvíli, kdy převáželi 130 tisíc padělaných dolarů (asi 3,1 miliónu korun), které chtěli dát do oběhu v České republice. Pocházely z padělatelské dílny v Srbsku, jež už několik měsíců zásobovala Evropu padělanou americkou měnou. Policie informovala o zadržení, které se odehrálo 11. září, v pátek.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení Srbů v BrněVideo: Policie ČR

 
Článek

Případ se začal odehrávat na začátku roku 2014, kdy byl v ČR zaznamenán zvýšený výskyt falešných dolarů. Policisté od kolegů z Europolu a ze Srbska zjistili, že se dolary objevují i v dalších státech EU. Čeští kriminalisté tak zahájili vyšetřování a v Eurojustu (Jednotka Evropské unie pro justiční spolupráci – pozn. red.) byl vytvořen společný tým.

„Šetřením byly postupně zjištěny všechny podezřelé osoby, které se měly na výrobě padělaných bankovek a jejich distribuci podílet. Všichni podezřelí měli bohatou trestní minulost, a systém policejní práce jim tak byl dobře znám. Ke komunikaci používali moderní komunikační technologie a vzájemné osobní schůzky měli jen na předem vytipovaných místech po celé Evropě,“ popsal fungování gangu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Foto: Policie ČR

Padělatelská dílna

Jakmile se podařilo zjistit, odkud peníze pocházejí a jejich trasu, našli čeští detektivové v dubnu 2015 v Maďarsku zásilku s 20 000 padělanými dolary (asi 480 tisíc korun). V polovině září pak zadržela zásahová jednotka v Brně dva Srby ve věku 46 a 52 let.

Bankovky byly zdařilé

„Krátce předtím v utajené schránce ve vozidle převezli ze Srbska přes Maďarsko a Slovensko do ČR padělané bankovky v nominální hodnotě 130 tisíc amerických dolarů, které byly určeny do oběhu v České republice,“ uvedl Hanták.

Foto: Policie ČR

Padělatelská dílna

Podle něj všechny zajištěné padělky byly Českou národní bankou ohodnoceny na stupnici nebezpečnosti 2 (nebezpečné) a 3 (zdařilé), tedy při běžném styku velmi těžko odhalitelné.

Foto: Policie ČR

Falešná stodolarová bankovka

Vyšetřování pokračovalo také v Srbsku, kde ve městě Zrenjanin policisté našli padělatelskou dílnu na stodolarové bankovky. Při prohlídce našli 33 tisíc falešných dolarů, větší množství bankovek ve fázi výroby, tiskařské barvy, kopírovací přístroje, tiskařské desky, speciální barvy a roztoky pro tisk a počítačová technika.

Foto: Policie ČR

Padělatelská dílna

Zadržení Srbové byli obviněni ze zvláště závažného zločinu padělání a pozměnění peněz. Okresní soud v Liberci je vzal do vazby. V případě prokázání viny jim hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí od 8 do 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám