Hlavní obsah

Policie zadržela několik lidí kvůli zakázkám na MZe z dob Tomana

Aktualizováno

Policie v pátek zadržela několik lidí kvůli údajné korupci při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství (MZe) z doby bývalého ministra Miroslava Tomana (ČSSD). Uvedl to server Seznam Zprávy. Podle něj detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od noci provádí v případu domovní prohlídky a v souvislosti s prošetřovanou kauzou se zajímají o čelní úředníky úřadu a exministra Tomana.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Práci NCOZ na případu potvrdil serveru mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. „Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar v současné době provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze,” uvedl bez dalších podrobností Ibehej.

Úkony trestního řízení ze strany NCOZ na ministerstvu zemědělství ČTK potvrdil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Podle něj úřad policii poskytuje „plnou součinnost”, další informace ale není oprávněn sdělovat. Podle serveru Seznam Zprávy policie zajišťuje na ministerstvu mimo jiné důkazy.

Podle Seznam Zpráv detektivové pracují se zjištěním, že přidělování zakázek za desítky milionů korun doprovázela korupce. Mají přitom k dispozici odposlechy, kde se aktéři případu o úplatcích baví.

Pozemek měl cenu 31 milionů, stát za něj dal rodině exministra Tomana čtvrt miliardy

Domácí

Toman poprvé stál v čele ministerstva zemědělství od července 2013 do ledna 2014 v době vlády Jiřího Rusnoka, která vznikla z iniciativy prezidenta Miloše Zemana přes nesouhlas většiny stran zastoupených ve Sněmovně a nezískala důvěru poslanců.

Podruhé byl jmenován ministrem zemědělství v červnu 2018 ve vládě Andreje Babiše (ANO), kam jej jako nestraníka nominovala ČSSD. Ve funkci byl až do konce Babišova kabinetu, letos v lednu jej vystřídal Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) z nového kabinetu Petra Fialy (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Toman (ČSSD)

Reklama

Výběr článků

Načítám