Hlavní obsah

Policie zadržela muže obchodující s chráněnými ptáky

– OSTRAVA

Severomoravská policie odhalila skupinu čtyř pachatelů, kteří obchodovali s chráněnými druhy ptáků. Při domovních prohlídkách našli policisté více než 120 ptáků, byli mezi nimi i ostříži lesní, jimž hrozí vyhubení, řekl v pátek novinářům zástupce vedoucího oddělení hospodářské kriminality Michal Hakuna.

Článek

Tři pachatelé ve věku 20 až 50 let byli z Moravy, jeden ze západních Čech. Policie čtveřici obvinila za neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy. S největší pravděpodobností obviní také další osoby, které dále obchodovaly s nelegálně získanými dravci.

"Pachatelé v lesích po celé České republice vybírali hnízda dravců. Mláďata odchovávali a dokrmovali, aby je mohli prodat dalším osobám," uvedl kriminalista Petr Pikala. Dodal, že v rámci České republiky se jedná o ojedinělou trestnou činnost.

Obvinění se prý znali a domlouvali se prostřednictvím mobilního telefonu. Jeden z mužů znal přírodu velmi dobře, protože od útlého věku chodíval do lesa a uměl tak dravce dobře rozlišit. Po vytypování hnízda si pachatelé sehnali člověka, který jim na strom do výšky až 25 metrů vylezl a mláďata sundal.

Ptáky prodávali od 1500 do 4000 korun. Policisté zatím odhadují výdělek pachatelů na zhruba 50 000 korun, jde však pouze o dosud zdokumentované případy. Odběratele měli pachatelé po celé zemi a není vyloučeno, že někteří dravci putovali i do zahraničí.

Nalezená zvířata skončila v záchranné stanici v Bartošovicích na Novojičínsku a zřejmě se je podaří v krátké době vrátit zpět do přírody. Pachatelé jsou stíháni na svobodě a hrozí jim až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám