Hlavní obsah

Policie zadržela hledaného podnikatele, když šel na koncert Guns N'Roses

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie zadržela spoluzakladatele investiční společnosti PPF Milana Vinklera, který se čtyři roky vyhýbal vězení. Informovala o tom v úterý televize Prima. Policisté ho zadrželi ve voze, kterým v pondělí jel s manželkou na pražský koncert Guns N'Roses, uvedla Prima s tím, že Vinkler si má ve vězení odsedět ještě pět let.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vinkler byl odsouzen k trestu vězení v délce 7,5 roku za organizování podvodných obchodů s lihem. Čtyři roky se ale skrýval, změnil přitom podobu a identitu.

Žil normálním životem

Prima uvedla, že pátrání po Vinklerovi komplikovalo policii právě to, že muž změnil vzhled a identitu a používal falešné doklady. "I v době, kdy byl zadržen, tak u něho naši detektivové zajistili cizí ID kartu na slovenskou státní příslušnost," řekla Primě mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Podle Primy žil Vinkler do svého zadržení normálním životem s manželkou, mimo jiné jezdil na dovolenou.

Trest Vinklerovi potvrdil v únoru 2006 v odvolacím řízení pražský vrchní soud. Vinkler si však tehdy rozsudek nevyslechl, protože se zdržoval na neznámém místě, soud o něm tedy rozhodoval jako o uprchlém a na Vinklera byl vydán zatykač. Vinkler podle verdiktu vedl skupinu tří obchodníků, kteří za pomoci dalších tří celníků připravili stát na daních a clu asi o 25 miliónů korun.

Tři sta tisíc litrů lihu bez cla a daní

Státní zastupitelství vinilo Vinklera a další muže z toho, že na přelomu let 1997 a 1998 zorganizovali dovoz 16 kamiónů s lihem z italského lihovaru. Na celnici v Rozvadově uvedli, že zboží přes ČR pouze převážejí a že cílem je Polsko. Kamióny tam měly dojet přes hraniční přechod Cínovec. Do Polska ale přes 300 000 litrů lihu nedorazilo a zůstalo na českém trhu bez zaplacení cla a daní. Trojice celníků však na celním prohlášení potvrdila, že zboží na Cínovci opustilo hranice.

Skupina PPF již dříve ČTK sdělila, že Vinkler nikdy nebyl spoluzakladatelem PPF či akcionářem jakékoli její společnosti a nikdy se ani aktivně neúčastnil řízení žádné z těchto firem. Vinkler byl jednatelem společnosti Wika, která se podílela na založení Prvního privatizačního fondu. Ta se později přejmenovala na PPF investiční společnost. Akciový podíl Wika byl vypořádán začátkem roku 1994. Současná holdingová struktura PPF vznikla až počátkem roku 1997, uvedla před čtyřmi roky mluvčí skupiny Dita Fuchsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám