Hlavní obsah

Policie za výbuch v lihovaru na Mladoboleslavsku obvinila technologa z obecného ohrožení

Novinky, Ondřej Kořínek
Mladá Boleslav

Policie po roce a půl obvinila z obecného ohrožení 32letého technologa lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku, kde předloni při údržbě explodovaly chemické látky. Na dotaz Novinek to v pondělí řekla mluvčí policie Lucie Nováková. Zraněno tehdy bylo 14 lidí, škoda činí 100 miliónu korun.

BEZ KOMENTÁŘE:Cukrovarem na Mladoboleslavsku otřásl výbuchVideo: Právo

 
Článek

„Obviněný byl dvaatřicetiletý technolog lihovaru, který z pozice vedoucího pracovníka v oblasti řízení údržby vydal pokyn k chemickému čistění v rozporu s interními bezpečnostními předpisy. Následná nežádoucí chemická reakce zapříčinila výbuch a následný požár v lihovaru,“ uvedla Nováková.

Foto: HZS Středočeského kraje

Hasiči likvidují následky výbuchu

Obvinění podle ní předcházelo vypracování několika znaleckých posudků a vyšetřování kriminalistů. Pracovník byl obviněn z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, za který mu hrozí až osm let ve vězení. „Dobrovické firmě vznikla celková škoda ve výši sto miliónů sto osmdesát tisíc korun,“ doplnila mluvčí.

Pracovali s kyselinou 

Detektivové během vyšetřovaní zjistili, že exploze nastala 22. září 2015 při provádění údržby chemického čištění zainkrustovaných aparátů za pomoci kyseliny dusičné.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zraněných bylo celkem 14 lidí. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, dva vrtulníky a asi 20 posádek sanitek. Nejhůře byli zraněni dva lidé, kteří utrpěli těžké poranění.

„V době výbuchu, který nastal v provozu lihovaru, pracovalo na jeho údržbě asi 10 až 12 lidí. Ostatní zaměstnanci byli odvedeni pryč. Exploze nastala na ploše desetkrát deset metrů,“ uvedl tehdy mluvčí firmy Jakub Hradiský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám