Hlavní obsah

Policie uznala chybu v kauze vražd manželů Stodolových

Právo, apb
PRAHA

Policie, státní zastupitelství a soud v Kutné Hoře loni odsoudili za loupežné přepadení manželů Hromasových z Chabeřic na Kutnohorsku civilního zaměstnance policie Jiřího Brejchu a jeho přítelkyni. Nyní se za toto pochybení policie omlouvá.

Foto: Svaz vinařů ČR
Článek

"Je politováníhodné, pokud se šetřením zjistí, že negativní důsledky trestního řízení směřovaly vůči nevinné osobě. Náš právní řád upravuje odpovědnost státu za nesprávný úřední postup, který počítá i s řešením takových případů, jako je vazební stíhání zaměstnance Policie ČR v kauze Stodolovi. Z pohledu zaměstnavatele nebyly vůči tomuto pracovníkovi výhrady k plnění pracovních povinností," řekla ve středu Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Brejchu a jeho přítelkyni loni zatkla kutnohorská policie a obvinila je z loupežného přepadení důchodců Hromasových. Nebrali ohled na to, že Růžena Hromasová upozorňovala, že útočníky museli být lidí, kteří to u ní doma dobře znají. Obvinění u ní v životě nebyli, na rozdíl od Jaroslava Stodoly. Okresní kutnohorské státní zastupitelství a pak soud bez ohledu na toto svědectví oba odsoudil k šesti letům vězení.

Po usvědčení manželů Jaroslava a Dany Svobodových z přepadení Hromasových státní zástupkyně obžalobu loni v srpnu stáhla. To se však nevinně odsouzení měli dozvědět až loni 12. prosince. Brejchu a  jeho přítelkyni čeká nové vyšetřování, přestože východočeští policisté loni v létě přiznali, že mají skutečné pachatele přepadení, kterými jsou Stodolovi. Státní zástupkyně nyní z neznámých důvodů chce, aby pana Brejchu i jeho známou znovu vyšetřovali policisté: Opět v Kutné Hoře, kde je křivě obvinili a obvinění obou stále trvá.

"Kriminalisticky je objasněn i případ loupežného přepadení manželů Hromasových, avšak z procesních důvodů nebylo možné dosud manžele Stodolovi pro tento skutek obvinit, protože zatím jsou pro tento skutek stíhány dvě jiné osoby," uvedl v neděli ve vysílání televize Nova Milan ŠIMEK z východočeského ředitelství policie.v Hradci Králové. Na postup orgánů činných v trestním řízení Brejcha doplatil zdravím. Zvažuje, že podá žalobu na státní instituce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám