Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování výbuchu v Kralupech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v pátek odpoledne ukončila vyšetřování na místě výbuchu v areálu chemičky ve středočeských Kralupech nad Vltavou. Místo tragédie prozkoumal také expertní tým společnosti Unipetrol, uvedla v sobotu firma. Policisté a hasiči se v sobotu k případným posunům ve vyšetřování nevyjádřili.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry rafinérie, kde explodovala nádržVideo: Novinky

 
Článek

Unipetrol uvedl, že čtvrteční výbuch bez následného požáru nastal v jedné z jeho skladovacích nádrží. Dělnické práce podle firmy neměly nic společného s aktuální odstávkou podniku.

„Poškozený je skladovací tank, který v době exploze byl prázdný. Odhadujeme, že celý terminál uvedeme zpět do provozu v následujících dnech,” uvedl předseda představenstva Unipetrolu Krzysztof Zdziarski.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vyšetřovatelé zkoumají zničenou nádrž

Vybuchlá nádrž byla již několik let mimo provoz. Sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii. Externí dodavatelé v současnosti pracovali na jejím případném uvedení do provozu.

Firma chce po výbuchu od interní vyšetřovací komise zjistit, jak se nešťastná událost stala a přijmout následná opatření. „To samé budeme vyžadovat od partnerských společností,” uvedl Zdiarski v tiskové zprávě.

BEZ KOMENTÁŘE: Při explozi v chemičce zemřelo šest lidí Video: AKTU.CZ, Pavel Jaňurek, Novinky

Rumunské ministerstvo den po výbuchu uvedlo, že pět obětí výbuchu byli rumunští občané. Středočeští policisté a hasiči se v sobotu k vyšetřování případu nevyjádřili. Možné další informace očekávají nejdříve v příštím týdnu, sdělily policejní mluvčí Michaela Nováková a mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Výbuch v Kralupech nad Vltavou je jednou z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let.

Reklama

Související články

Pět obětí výbuchu v Kralupech byli Rumuni

Pět cizinců, kteří zemřeli ve čtvrtek při výbuchu v kralupské chemičce, byli Rumuni. Zástupci ambasády navštívili dva zraněné v nemocnici. V pátek to oznámilo...

Výběr článků

Načítám